Higijena od malih nogu za zdrave zube cijelog života

Jana Kezić
Higijena od malih nogu za zdrave zube cijelog života

BANjALUKA - Higijena zuba važna je od malih nogu, a da bi djeca imala blistav osmijeh značajnu ulogu imaju i školske stomatološke ambulante, poručeno je juče iz Osnovne škole “Stanko Rakita” u banjalučkom naselju Vrbanja, čijim đacima su juče povodom Međunarodnog dana oralnog zdravlja uručeni simbolični paketi koje je donirao “Glas Srpske”.

Najstariji dnevni list u Srpskoj i BiH ove godine obilježava 80 godina postojanja, a u okviru proslave velikog jubileja predviđene su i brojne društveno-odgovorne akcije, među kojima je i ova.

- Svih ovih decenija “Glas”, osim što je postao lider u kategoriji printanih medija, kao kompanija je pokazivao visok stepen društvene odgovornosti, naročito kada su u pitanju najmlađi - poručuju iz “Glasa Srpske”.

Školsku stomatološku ambulantu, desetu na teritoriji grada, uskoro će dobiti i đaci u Vrbanji.

To je potvrdila direktorica banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović, koja je juče posjetila OŠ “Stanko Rakita”. Ona je naglasila da će usluge ambulante moći koristiti djeca do 18 godina.

- Dom zdravlja radi na širenju mreže stomatoloških ambulanti u školama, s ciljem da kod djece na vrijeme bude uočen i spriječen razvoj bolesti usta i zuba - rekla je Todorovićeva.

Cilj je da se sa djecom još od vrtićkog uzrasta, kako kaže, uči kako se pravilno održava higijena usta i zuba te da se najmlađi upoznaju o važnosti brige o oralnom zdravlju i njegovom značaju u očuvanju opšteg zdravlja.

Pomoćnica direktora u banjalučkom Domu zdravlja i specijalista dječije i preventivne stomatologije Ranka Knežević kaže da su pokazatelji na području grada izuzetno loši, jer je kod djece u uzrastu od šest godina prisutan karijes.

- Imamo veoma razvijen preventivno-stomatološki program, kako za djecu predškolskog tako i školskog uzrasta. Smatram da su djeca upućena na koji način mogu da održavaju oralnu higijenu i koju hranu treba da jedu - rekla je Kneževićeva, dodajući da će u narednom periodu težiti da što više edukuju i trudnice.

Direktor OŠ “Stanko Rakita” iz Vrbanje Darko Branković je rekao da je veoma značajno što se u njihovoj školi otvara stomatološka ordinacija, naglašavajući da je važno što će usluge moći koristiti sva djeca iz ovog naselja.

- O tome koliko je bitno da se vodi kontinuirana briga o oralnom zdravlju suvišno je i govoriti - kazao je Branković.

Učenici

Učenica drugog razreda Anastasija Vulin kaže da je veoma važno prati redovno zubiće.

- Perem zube tri puta dnevno, da se oni ne bi pokvarili. Gornji zubi se peru kako kiša pada, a donje kako trava raste - kazala je Anastasija, dodajući da se ne plaši stomatologa.

Zubara se ne plaši ni njen drugar, takođe učenik drugog razreda Milan Savanović.

- Kada peremo redovno zube oni se ne kvare. Kod zubara je važno ići, jer onda imamo zdrave zube - rekao je Milan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana