Herojstvo majora Milana Tepića nikada ne smije biti zaboravljeno

Srna
Herojstvo majora Milana Tepića nikada ne smije biti zaboravljeno

KOZARSKA DUBICA - Herojstvo majora Milana Tepića, koji je dao svoj život za Republiku Srpsku i za budućnost Srba, nikada ne smije biti zaboravljeno, poručeno je danas u Kozarskoj Dubici sa obilježavanja Dana sjećanja na ovog narodnog heroja i 29 godina od njegove pogibije u bjelovarskoj kasarni u Bedeniku.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da Republika Srpska ima vječiti dug prema majoru Tepiću i njegovoj porodici.

"Milan Tepić mora da živi vječno sa nama, jer je dao najvrednije, svoj život, i to se mora pamtiti", istakao je Reljić.

On je podsjetio da je major Tepić, koji je rodom iz Kozarske Dubice, dao svoj život u 34. godini kao major tadašnje JNA.

"Nije dozvolio da jedinice Zbora narodne garde uđu i preuzmu skladište oružja i eksploziva u bjelovarskoj kasarni. Dao je svoj život za Republiku Srpsku i za budućnost Srba. Njegov identitet je poznat u svim srpskim prostorima, a po njemu se prepoznaje i Kozarska Dubica, kao mjesto odakle je rodom", naglasio je Reljić.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić rekao je da je velika čast govoriti o liku i djelu majora Milana Tepića, koji je poslao više snažnih poruka.

"Tog 29. septembra 1991. godine poslao je poruku da srpski narod mora da se okupi, homogenizuje i ponovo bori protiv ustaštva i svega što nam se dešavalo na ovim prostorima u Drugom svjetskom ratu", naglasio je Ćibić.

On je rekao da je major Tepić čovjek iz Potkozarja, koji je znao istoriju srpskog naroda i podsjetio na riječi majora i obećanje da će braniti svoju zemlju.

"Srpski narod i naša herojska vojska, MUP i policija su tokom otadžbinskog rata slijedili put majora Milana Tepića, našeg velikog Sinđelića, i uspjeli da stvorimo svoj slobodan prostor, mir i budućnost srpskog naroda", istakao je Ćibić.

Sestra majora Tepića, Milka Nikolić, rekla je da porodica 29 godina živi sa tugom.

"Ta tuga neće proći, živi u nama. Taj ožiljak u porodici svako nosi na svoj način i svako je obilježen tom svojom nesrećom - roditelji kojih više nema, djeca... ", rekla je Nikolićeva.

Vijence na porodičnu grobnicu Tepića na mjesnom groblju u Komlencu položili su načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, predsjednik Skupštine opštine Milovan Barišić, načelnici opštinskih odjeljenja, delegacija Opštinske boračke organizacije Kozarska Dubica, opštinskog SUBNOR-a, prijedorske gradske Organizacije zarobljenih, poginulih i nestalih civila, rodbina i prijatelji porodice Tepić, među kojima i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo.

Obilježavanjem Dana sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića u Kozarskoj Dubici je završen ovogodišnji program obilježavanja Septembarskih dana odbrane od hrvatske agresije 1995. godine.

U septembru 1991. godine major tadašnje Jugoslovenske narodne armije Milan Tepić bio je primoran da se sa svojim vojnicima povuče u centralno skladište ubojitih sredstava u selu Bedeniku u blizini Bjelovara i organizuje odbranu od hrvatskih vojnika koji su opkolili bjelovarsku kasarnu.

Tepić je poginuo 29. septembra 1991. godine nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Stradali su on i devetnaestogodišnji vojnik Stojadin Mirković, koji, uprkos Tepićevoj naredbi, nije htio da se preda.

Za taj čin major Tepić je odlukom Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije posthumno odlikovan Ordenom narodnog heroja.

Njemu u čast Republika Srpska je ustanovila Orden za posebne zasluge u ratu, a odlukom Skupštine opštine Kozarska Dubica 29. septembar proglašen je Danom sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića.

Jedna ulica u Kozarskoj Dubici nosi ime Milana Tepića, a u parku Narodnih heroja podignuta je bista sa njegovim likom.

Ime Milana Tepića nose i ulice u Beogradu /opština Savski venac/, Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Nišu, Bačkoj Palanci, Beški, Inđiji, Kuli, Leskovcu, Novom Sadu /tri ulice/, Odžacima, Pirotu, Smederevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Temerinu, Velikoj Plani, Vršcu, Zrenjaninu, Tesliću, Gradišci i u više drugih srpskih gradova.

Major Milan Tepić rođen je 1957. godine u selu Komlenac u Kozarskoj Dubici i jedini je posthumno odlikovani narodni heroj odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana