Helikopteri gase požar na području Trebinja, očekuje se pomoć Srbije VIDEO

GS
Helikopteri gase požar na području Trebinja, očekuje se pomoć Srbije VIDEO

BANjALUKA - Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske od jutros gase veliki požar u blizini Trebinja, a očekuje se da u pomoć stignu i dva helikoptera MUP-a Srbije, izjavio je Srni direktor Helikopterskog servisa Boban Kusturić.

Kusturić je naveo da u gašenju požara na području Lastve učestvuju dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske i da su od šest časova na požarištu.

On je istakao da je sinoć razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom i komandantom helikopterske jedinice MUP-a Srbije i očekuje u naredna dva sata da se pridruže dva helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a Srbije, i to „bel 212“ i „eurokopter 145“.

-Tako bi naš učinak mogao biti daleko veći da pomognemo vatrogasnim jedinicama i svim drugima koji učestvuju u gašenju požara na području rejona Trebinje. Radi se o izuzetno velikom požaru na širokom području -rekao je Kusturić.

Prema njegovim riječima, ovo je najveći požar u čijem gašenju su učestvovali na području Republike Srpske, daleko veći nego onaj što je bio u Vrbanji, kod jezera Blidinje i u Nacionalnom parku Sutjeska.

-Juče je požar prijetio da na jednom dijelu ugrozi kuće, jer se širi izuzetno brzo, jak je vjetar i totalno je nepredvidiv, mijenja pravac. Pravac požara se mijenja iz časa u čas. Teško je, ali pokušavamo maksimalno da spriječimo širenje tog požara -istakao je Kusturić.

On je naveo da su na ovom požarištu od juče od 18.30 časova, nakon što su završili gašenje u Vrbanji kod Banjaluke, a radili su u sadejstvu sa vatrogascima iz Trebinja i Republičkom upravom Civilne zaštite.

-Juče smo na zahtjev gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović prebacili dva helikoptera na područje ovog grada. Sinoć smo izvršili 21 let i izbacili oko 16 tona vode - rekao je Kusturić.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Zdravko Kašiković rekao je za RTRS da se oko 10 časova očekuje dolazak helikoptera iz Srbije.

Kašiković navodi da je potrebno da instaliraju pokretni bazen na drugo mjesto kako bi pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije imali sve spremno za dejstvovanje.

- Mi užurbano vršimo pripreme i prebacivanje bazena za potrebe ta dva helikoptera - naveo je Kašiković.

Kašiković ističe da će helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske dejstvovati koliko za to bude imao uslova.

Naveo je da je požarna linija jutros sva u dimu, te da ne mogu da ocijene kolika je ona zapravo, ali da je sigurno  duža od 20 kilometara.

- Sačuvali smo ljude i njihove domove ali nažalost nismo uspjeli da sačuvamo našu divnu prirodu jer je izgorjela velika četinarska šuma - istakao je Kašiković.

On je rekao da su cijelu noć pripadnici Civilne zaštite, Grada Trebinja i vatrogasci dežurali na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana