Han Pijesak: Mitropolit Hrizostom služio liturgiju povodom slave opštine

GS
Han Pijesak: Mitropolit Hrizostom služio liturgiju povodom slave opštine

Opština Han Pijesak obilježila je krsnu slavu polaganjem cvijeća na spomen-obilježje srpskim borcima i služenjem liturgije u crkvi Svetog velikomučenika Pantelejmona.

Liturgiju je služio njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanki Hrizostom.

Hram Svetog Pantelejmona decenijama je mjesto duhovnosti i sabornosti vjerujućeg naroda Han Pijeska. Hram u kojem su se danas, na slavu i crkve i opštine, čule riječi o životu i djelima ovog velikomučenika prepoznatljivog po svojoj velikoj plemenitosti i milostivosti prema svim ljudima. Slaveći njega moramo izvući pouke za sebe, poručio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

- A pouke su da trebamo biti dobri, čestiti i plemeniti ljudi kao što je on bio i prije nego je bio hrišćanin, prije nego je stradao. Moramo da budemo revnosni u svemu što nam Gospod daje - poručio je mitropolit.

Han Pijesak između dvije slave može se pohvaliti projektima koji za cilj imaju poboljšanje kvaliteta života u ovoj lokalnoj zajednici.

Načelnik opštine Slobodan Đurić kaže da je oko 500.000 KM uloženo u adaptaciju vodovoda, čime je riješen višegodišnji problem vodosnabdijevanja.

Radi se i na novom dalekovodu koji će Han Pijesku omogućiti dvojno napajanje strujom, a za 15-ak dana počinju i radovi na rekonstrukciji Vile Karađorđević, što će, uz registraciju opštine kao vazdušne banje, biti novi podsticaj razvoju turizma. Tome se raduju i pobratimi iz Aranđelovca.

- Povezuje nas bratsko prijateljstvo već 50 godina i ovaj dan je uvijek važan za nas kad - istakao je Bojan Radović, predsjednik opštine Aranđelovac.

U okviru obilježavanja slave u Narodnoj biblioteci "Branko Čučak" postavljena je izložba Radovana Pilipovića "Mitropoliti daborbosanski" koja je rezultat saradnje sa Arhivom Srpske pravoslavne crkve.

Ideja je da ovih 14 istorijskih i reprezentativnih portreta budu poklonjeni Crkvenoj opštini u Han Pijesku, prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana