Gužve za ovjere knjižica odlaze u prošlost

Jana Kezić
Gužve za ovjere knjižica odlaze u prošlost

BANjALUKA - Više od polovine osiguranika Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS do sada je preuzelo svoju elektronsku zdravstvenu karticu, a iz domova zdravlja poručuju da zahvaljujući njima na jednom mjestu imaju detaljan uvid u pacijentovu istoriju liječenja, te važne podatke, poput onih o alergijama, hroničnim oboljenjima i terapijama.

Prema posljednjim podacima FZO RS, do sada je karticu preuzelo oko 608.000 osiguranika, ali se ova brojka, kako kažu, konstantno mijenja, s obzirom na to da je riječ o procesu koji se svakodnevno odvija.

- Više od 54 odsto osiguranika preuzelo je svoju elektronsku karticu - naveli su u Fondu, dodajući da se preuzimanje u svim filijalama sprovodi planiranom dinamikom. Objasnili su da su elektronske kartice samo segment Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) koji se sprovodi u zdravstvenim ustanovama RS.

- IZIS je implementiran i dostupan u svim javnim zdravstvenim ustanovama, a sve one su potpisale i sporazum o razmjeni podataka u okviru IZIS-a. U svim regijama RS zdravstvene ustanove unose podatke u IZIS i već sada uočavaju njegove prednosti, posebno što porodični ljekar sada ima direktan uvid u svaki pregled koji je obavio njegov pacijent i na višem nivou zdravstvene zaštite - naveli su u Fondu. 

Od početka rada IZIS-a, kako kažu, javne zdravstvene ustanove su izdale više od milion elektronskih uputnica za specijalističke preglede, kroz IZIS sprovele oko 3,5 miliona posjeta, izdale oko 166.000 bolničkih uputnica, te obradile oko 20.000 uputnica za MR, KT i drugo.

- Napominjemo da zdravstvene ustanove rade u IZIS-u, ali je još omogućeno da uporedo sa radom u ovom programu štampaju uputnice, recepte i slično koje su obrađene u IZIS-u, dok se papir u potpunosti ne izbaci iz upotrebe - kazali su u Fondu, dodajući da su još u upotrebi i stare knjižice.

Kako su dodali, očekuju da će IZIS doprinijeti efikasnosti, a budući da se radi o novom programu, kao i sve što je novo, zahtijeva izvjesno vrijeme dok se zdravstveni radnici u potpunosti ne prilagode tom načinu rada.

- Elektronske zdravstvene kartice se neće ovjeravati, za razliku od dosadašnjih knjižica, čime će se smanjiti i gužve u našim poslovnicama - rekli su u Fondu.

Direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran kazao je za “Glas Srpske” da dobar dio pacijenata dolazi na preglede sa novim elektronskim karticama.

- Veliki broj pacijenata zamijenio je knjižice i to odlično funkcioniše, a smatram da bi još bolje bilo da se u potpunosti isključi papirna knjižica - rekao je Šaran. Dodao je da su pacijenti koji su primorani da često dolaze kod ljekara već zamijenili knjižice, a oni koji nisu vjerovatno ni neće, dok ih, kako kaže, muka ne natjera.

Direktorica trebinjskog Doma zdravlja Maja Mićunović kaže da medicinske sestre svakodnevno upućuju pacijente da koriste elektronsku karticu.

- Već dvije godine, dok traje pandemija, stanovnici našeg grada, ali i cijele Srpske nisu morali da idu u Fond i ovjeravaju stare knjižice. Kada bude ukinuto vanredno stanje, mislim da će se elektronske kartice stalno koristiti - rekla je Mićunovićeva. Objasnila je da se pacijenti nisu žalili na ove promjene, ali im je na početku bilo pomalo čudno, kao i kod svih novih stvari.

- Treba narodu malo vremena da se navikne i to je normalno, ali apelujem na sugrađane koji još nisu podigli svoje e-kartice da to učine - kazala je Mićunovićeva.

Rok važenja

U Fondu su rekli da je predviđeno da prva elektronska kartica važi pet godina, te da je ona besplatna za osiguranike jer je finansira Fond.

- Takođe, u slučaju promjene ličnih podataka poput prezimena, kartica za novorođenčad i slično, osiguranici ih za sada neće plaćati, jer je FZO RS u okviru projekta predvidio veći broj kartica upravo zbog takvih situacija - rekli su u Fondu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana