Gužve u ambulantama širom Srpske: Rekordan broj pacijenata, klinička slika blaža

Srna
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Broj pregleda u svim ambulantama Doma zdravlja Banjaluka drastično je povećan usljed pogoršane epidemiološke situacije koja je nastupila u posljednjoj sedmici decembra i traje i dalje, ali je klinička slika kod omikron soja korona virusa znatno blaža od svih dosadašnjih i bolest se lakše podnosi, saopšteno je danas iz ove zdravstvene ustanove.

U Banjaluci je sa današnjim danom 5.376 osoba pozitivno na korona virusa koji je utvrđen putem PCR i brzih antigenskih testova, koji su urađeni u akreditovanim laboratorijama.

Od 1. do 16. januara u Ari ambulantama u sklopu porodične medicine, pedijatrije i službe medicinske hitne pomoći pregledano je 7.378 pacijenata, dok je u Kovid ambulantama obavljeno 1.952 pregleda.

-U ARI ambulantama porodične medicine svakodnevno radi po 13 timova gdje medicinsko osoblje dnevno obavi oko 500 pregleda lica suspektnih na kovid, dok se u kovid ambulantama na dnevnom nivou obavi oko 150 do 200 pregleda. Ove brojke su najveće od samog početka pandemije – kazali su u Domu zdravlja.

 Napominju da služba porodične medicine radi u 33 ambulante, na cijelom području grada. S obzirom da je veliki broj timova porodične medicine angažovan za rad u ARI i Kovid ambulantama preveliko je opterećenje na ostalim ambulantama porodične medicine.

- Naše ambulante, gradske i prigradske, rade u dvije smjene, dok je u pojedinim ambulantama u seoskim područjima organizovan jednosmjenski rad. Zbog navedene preraspodjele u ARI i kovid ambulante medicinskog osoblja iz svih naših ambulanti, ali i zbog opravdanog odsustva sa posla uzrokovanog obolijevanjem od kovida-19, rad u svim ambulantama porodične medicine je izuzetno otežan, gotovo nemoguć. U Službi porodične medicine u redovnom procesu rada trenutno radi 65 medicinskih tehničara/sestara u jednoj i isto toliko u drugoj smjeni - navode u Domu zdravlja Banjaluka. 

U objektima se nalazi oko 70 telefonskih linija na koje se javljaju  pacijenti, a u procesu rada je 65 medicinskih sestara u jednoj smjeni.

- Sama ta činjenica govori koliko, trenutno uspijevamo da zadovoljimo sve potrebe korisnika naših usluga. A pored javljanja na telefon medicinska sestra je u obavezi da obavi trijažu, previje pacijenta, aplicira IM ili IV terapiju i obavi još mnogo obaveza koje zahtijeva njeno radno mjesto. Medicinski radnici su na izmaku snaga, korišćenja godišnjih odmora su im trenutno redukovana, a sve u svrhu pružanja što kvalitetnijih usluga našim korisnicima - navode iz banjalučkog Doma zdravlja. 

Oni mole sugrađane, još jednom, za strpljenje i razumijevanje kako bi se iz ove situacije izašli što je moguće bezbolnije.

 

-Epidemiološka situacija na području Zvornika je nepovoljna, povećan je broj zaraženih virusom korona, ali je klinička slika pacijenata blaža i nema mnogo hospitalizovanih - izjavila je načelnik Higijensko-epidemiološka službe Doma zdravlja Cvijeta Ostojić Vasić.

Ona je rekla novinarima da se od početka januara svakodnevno povećava broj pacijenata koji se javljaju u respiratornu ambulantu, kao i broj testiranih.

-Građani, ipak, moraju da budu oprezni i da se pridržavaju epidemioloških mjera, jer svaki zaraženi pacijent i sa blažom kliničkom slikom prenosi virus - upozorila je Vasićeva i dodala da se pokazalo da se omikron soj daleko brže prenosi i širi od prethodnih sojeva.

Ona je navela da je tokom prvih 16 dana januara pregledano 1.080 pacijenata, odnosno između 65 i 70 pacijenata dnevno, dok je u decembru prošle godine kroz respiratornu ambulantu prošlo ukupno 1.200 pacijenata, što je prosječno 30 pacijenata dnevno.

-U ovom epidemiološkom talasu, najveći pritisak je na respiratornu ambulantu. Ukoliko se nastavi nepovoljna epidemiološka situacija, ambulanta neće moći da primi sve pacijente, dok sa druge strane Dom zdravlja ima problem što su pojedini zdravstveni radnici zaraženi virusom korona ili su u izolaciji, što otežava rad - rekla je načelnik Higijensko-epidemiološka službe Doma zdravlja.

Ona je preporučila građanima koji sumnjaju da su zaraženi, a nemaju izražene simptome, da se izoluju, ali ako imaju težu kliničku sliku da se odmah jave na pregled.

- Gradiška dnevno bilježi oko 100 novih slučajeva virusa korona, polako raste i broj pacijenata na bolničkom liječenju, a evidentno je da je pretežno zastupljen soj omikron - rekla je načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravalja Slađana Tepavac.

Dodala je da je trenutno broj evidentiranih aktivno pozitivnih lica 518, a danas će biti uvećan za minimalno 100.

-U izolaciji je su i 223 lica koja su kontakti pozitivnih - napomenula je Tepavčeva.

Tepavčeva je navela da je trenutna epidemiloška situacija nepovoljna i da ima tendenciju daljeg pogoršanja.

Ona je ukazala da je broj zaraženih virusom korona dosta veći od podataka koje objavi Institut za javno zdravstvo jer iznose podatke samo za pozitivne na PCR testiranju, a Dom zdravlja vodi evidenciju i lica kojima je virus utvrđen brzim antigenskim testom.

-Veliki broj ljudi se testira i kućnim testom koji kupe u apotekama. Kada utvrde da su pozitivni mnogi od njih se i ne javljaju u kovid ambulantu ako nemaju teže simptome - rekla je Tepavčeva.

Ona je istakla da je veliki pritisak na „pespiratornu ambulantu“ gdje je juče pregledano rekordnih 180 pacijenata, a lagano raste i broj pacijenata na bolničkom liječenju.

-Prema jučerašnjim podacima, u Bolnici Gradiška juče je bilo zbrinuto 55 kovid pacijenata - dodala je Tepavčeva.

Kada je riječ o imunizaciji, u Gradišci je prvom dozim vakcine protiv virusa korona vakcinisano oko 45 odsto odraslog stanovništva.

-Prvu dozu primilo je 17.255 lica, 16.264 i drugu, a 1.860 buster dozu - rekla je Tepevčeva.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović uputio je danas apel sugrađanima da se zbog izuzetno teške ešidemiološke situacije u ovom gradu svi u što je moguće većoj mjeri pridržavaju propisanih mjera zaštite.
.Posebno molim sve one koji moraju da posjete neku od zdravstvenih ustanova da pokažu strpljenje i razumijevanje za naše zdravstvene radnike. To su naši sugrađani koji su najviše izloženi opasnosti zaraze, rade i dalje zbog nas i našeg zdravlja i sa polovinom broja zaposlenih. Podržimo ih barem svojim strpljenjem i razumijevanjem dok čekamo na njihovu uslugu - naveo je Duratović u saopštenju.
On je ukazao da činjenice sa terena, brojevi oboljelih i izjave zdravstvenih radnika upućuju na to da epidemiološka situacija u Prijedoru nije bila teža od početka pandemije.
-Sa jučerašnjim danom imamo 847 lica pod zdravstvenim nadzorom, 113 PCR pozitivnih lica, 40 pacijenata na kovid odjeljenju bolnice, četiri lica na intenzivnoj njezi i dva smrtna slučaja u posljednja 24 časa. Brojevi oboljelih rastu svakodnevno. U posljednjih 15 dana kroz ARI ambulantu prošlo je 1.876 pacijenata - istakao je Duratović.
U saopštenju se dodaje da je u mnogim ustanovama i institucijama broj pozitivnih na kovid i onih sa simptomima u brzom porastu, a da je najteža situacija u zdravstvenim ustanovama gdje je skoro polovina zdravstvenih radnika na bolovanju, dok u laboratoriji Doma zdravlja rade samo dva laboranta.

 Dom zdravlja Prijedor pozvao je danas građane da se u slučaju pojave simptoma koji mogu ukazivati na kovid 19 telefonom jave timovima porodične medicine ili u ambulantu za akutne respiratorne infekcije (ARI) da bi dobili savjete i uputstva.

-Prethodno javljanje u ovom trenutku je od ključnog značaja za smanjenje redova čekanja u ARI i kovid ambulanti, smanjenje nezadovoljstva pacijenata, obezbjeđenje pravovremenih zdravstvenih usluga i omogućavanje efikasnijeg rada zdravstvenih radnika na zbrinjavanju pacijenata oboljelih od kovida - navodi se u saopštenju.

Pogoršanje epidemiološke situacije dovelo je do povećanja broja pacijenata u ARI i kovid ambulantama.

-Obavještavamo i sve osobe kojima je pozitivan brzi antigenski test na kovid, a urađen je u nekoj od privatnih zdravstvenih ustanova ili su ga pacijenti samostalno uradili u kućnim uslovima, da se telefonskim putem jave u kovid ambulantu - navodi se u saopštenju.

Na internet i „Fejsbuk“ stranici Doma zdravlja objavljen je popis telefonskih brojeva na koje građani treba da se obrate.

Preporuke

Iz Doma zdravlja Banjaluka preporučuju građanima da ukoliko imaju lakšu kliničku sliku, ostanu u svojim kućama, izoluju se i uzimaju simptomatsku terapiju.

Preporučuju konzumiranje što više toplih napitaka, vitamine C, D-3 i cink, a za povišenu temperaturu ibuprofen ili paracetamol po preporukama za svačiju dob, istakli su iz Doma zdravlja, povodom drastičnog povećanja broja pregleda u svim njihovim ambulantama.

Ukoliko povišena temperatura traje duže od tri dana, iz te zdravstvene ustanove preporučuje, da građani pozovu porodičnog ljekara ili se jave u Kovid ambulantu u naselju Dolac.

-U slučaju kratkoće daha, otežanog disanja ili naglog pogoršanja drugih tegoba javiti se u Kovid ambulantu, a nakon 20.00 časova u Službu hitne medicinske pomoći. Ne uzmajte antibiotike rutinski i samoinicijativno - nagvodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana