Gudeljevićeva preuzela medicinska sredstva iz projekta "EU za zdravlje"

Srna
Foto: GS

SARAJEVO - Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević preuzela je u Sarajevu medicinska sredstva u okviru projekta "EU za zdravlje" namijenjenih stanovnicima i zdravstvenom sistemu BiH.

Riječ je o isporuci koja je u BiH stigla 8. oktobra, a sastoji se od 56 paleta kutija za medicinski otpad i špriceva od dva i pet mililitara, proizvođača "Abu Dabi medikal divajses", špriceva sa iglom, te kartonskih zaštitnih kutija za farmaceutski otpad.

Osim Gudeljevićeve, primopredaji su prisustvovali zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Ekaterina Dorodnova i šef predstavništva Unicefa u BiH Rovnak Kan, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Dosadašnje projektne aktivnosti kroz mehanizam "EU za zdravlje" u javnosti su doživljavane kao aktivnosti posvećene isključivo nabavci vakcina, ali kroz ovaj mehanizam se obezbjeđuje i materijal za vakcinisanje, jača kapacitet hladnog lanca, a projektom predviđena ukupna sredstva od članica EU iznose 13.775.280 evra.

"Saradnja između Ministarstva civilnih poslova i Delegacije EU u BiH u okviru mehanizma EU za zdravlje počela je 26. marta ove godine kada je potpisan ugovor između ove dvije institucije", izjavila je Gudeljevićeva tokom primopredaje.

Ona je naglasila da je tokom prethodnog perioda Ministarstvo civilnih poslova putem ovog mehanizma nabavilo je 214.110 vakcina "fajzer". U sljedećem periodu očekuje se isporuka 38 velikih kutija proizvođača "Bekton Dikinson" mini-špriceva od 0,5 mililitara, te 39 kutija sa po 3.000 špriceva od dva mililitra. Takođe, uskoro stižu plastične kutije za farmaceutski otpad, te 10.032 kontejnera za skladištenje i transport korištenih malih oštrih predmeta u zdravstvu.

Tehničku podršku u implementaciji ovog mehanizma Ministarstvu civilnih poslova pruža Unicef, a važan aspekt ovog mehanizma je i plan vidljivosti i komunikacije koji sadrži jasno definisane aktivnosti i budžete nakon što svi korisnici projekta dodijele budžetsku kvotu za tu budžetsku liniju što je sasvim novi pristup u realizaciji aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana