Gudeljević: Obrazovanje i istraživanja uskladiti sa evropskim

Srna
Gudeljević: Obrazovanje i istraživanja uskladiti sa evropskim

SARAJEVO- BiH intenzivno sprovodi aktivnosti na uspostavljanju bitnih elemenata evropske dimenzije u obrazovanju, obuci i istraživanju, istakla je ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević.

"Naša vizija je dostizanje evropskih standarda i kriterijuma, te nastavak regionalne i međunarodne saradnje i učešće u programima EU", navela Gudeljevićeva u video-obraćanju učesnicima sastanka platformi zapadnog Balkana o obrazovanju i obuci, istraživanju i inovacijama.

Ona je napomenula da su prioriteti BiH u ovim oblastima usklađeni sa prioritetima istaknutim u dokumentu Program za inovacije, istraživanje, obrazovanje, kulturu, mlade i sport Evropske komisije za zemlje zapadnog Balkana, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

U organizaciji Evropske komisije, a na poziv evropskog komesara za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marije Gabriel, danas je održan sastanak platforme koji je bio fokusiran na razvoj Agende zapadnog Balkana o inovacijama, istraživanju, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu, kao dugoročnoj strategiji Evropske komisije za saradnju u regionu koja bi dala doprinos ekonomskom i društvenom razvoju zemalja zapadnog Balkana.

U Agendi su kao prioritet navedena tri ključna područja, i to politička, regionalna i tematska za sva navedena područja djelovanja.

U okviru sastanka održana su i četiri okrugla stola o temama kulture, obrazovanja, istraživanja, inovacija i strategiji pametnih specijalizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana