Gudeljević: Direktna nabavka vakcina u nadležnosti entiteta

Srna
Gudeljević: Direktna nabavka vakcina u nadležnosti entiteta

SARAJEVO- Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara ne može započeti direktne pregovore za nabavku vakcina protiv virusa korona jer je to u nadležnosti entiteta i entitetskih ministarstava zdravstva, izjavila je danas ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević.

Gudeljevićeva je podsjetila da ovo ministarstvo nema u svom budžetu predviđena sredstva za nabavku medicinskih sredstava, pa ni vakcina.

Kada je riječ o direktnim sporazumima za nabavku vakcina protiv virusa korona, Gudeljevićeva je istakla da će Ministarstvo civilnih poslova, ukoliko entiteti iskažu potrebu i spremnost za tim, vrlo rado preuzeti koordinaciju.

- Ministarstvo ne može preuzeti direktne pregovore koji obuhvataju određivanje cijene, količine, dobavljača bez entitetskih ministarstava i njihovog učešća u tome - rekla je Gudeljevićeva.

Ona je dodala da Ministarstvo civilnih poslova nema zvanične informacije o dolasku ruske vakcine.

Rukovodilac Regionalne kancelarije Instituta za javno zdravstvo Srpske Vlado Miovčić podsjetio je da Republika Srpska prve količine vakcina protiv virusa korona očekuje u februaru, dok je pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez rekao je da je ovo ministarstvo spremno za direktnu nabavku vakcina.

- Vlada FBiH odobrila je sredstva, već imamo više od 12 miliona KM za nabavku vakcina - rekao je Čerkez i dodao da je za direktnu nabavku vakcina potrebno promijeniti zakonodavstvo u oblasti javnih nabavki.

Prema njegovim riječima, FBiH je prva u regionu vodila razgovore o nabavci vakcina sa "Fajzerom", ali dok postoje određeni zakonski limiti, ne postoji mogućnost da se vakcine nabave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana