Građani Srpske spas od korone traže u vitaminu C

Danijela Bajić
Građani Srpske spas od korone traže u vitaminu C

BANjALUKA - Kako bi se koliko-toliko zaštitili od virusa korona, stanovnici Srpske masovno spas traže u preparatima za jačanje imuniteta, a prema riječima apotekara, potražnja za vitaminskim suplementima, poput vitamina C, D i cinka nikad nije bila bolja.

Svakodnevne informacije o porastu broja zaraženih virusom korona, kažu farmaceuti, dovode sve veći broj stanovnika u apoteke, a prodaja je u odnosu na period prije pojave virusa skočila i do 100 odsto. U pojedinim apotekama kažu da imaju osjećaj da proizvođači i uvoznici ne mogu da podmire sve potrebe koje postoje na tržištu.

U bijeljinskoj apoteci “Rosić” kažu da interesovanje građana za preparate za imunitet ne jenjava.

- Velika je potražnja. Kupci uzimaju mjesečne zalihe preparata za jačanje imuniteta, a najinteresantniji su im vitamini C i D, kao i preparati cinka - kazali su u ovoj apoteci.

Ništa manja potražnja za ovim preparatima nije ni na području Hercegovine.

U trebinjskoj apoteci “Beladona” kažu da pored vitamina D i C u svim oblicima, građani masovno traže i kalcijum, selen i mnoge druge preparate za jačanje imuniteta.

- U strahu od nestašice, građani su na početku pandemije suplemente kupovali u ogromnim količinama. Međutim, kada su se uvjerili da tih preparata ima dovoljno, malo su smanjili, ali nisu odustali - kazali su u ovoj trebinjskoj apoteci. 

Potražnja za vitaminskim suplementima zbog virusa korona povećana je i u “Expera Pharmacy” apotekama.

- Veliki broj građana i dalje svakodnevno dolazi i traži vitamin C, cink, imunoglukan i druge multivitaminske preparate kako bi ojačali organizam - rekli su apoteci u Banjaluci.

Ljekar porodične medicine Milijana Stanković kaže da je vitamin C našao glavnu ulogu u borbi protiv virusa korona i uopšteno u jačanju imuniteta.

- Uz prirodno jačanje imuniteta, odnosno konzumirajući voće i povrće, kojeg u ovom period ima u izobilju, preporučuje se i vitamin C i to po mogućnosti u prahu. Imunitet se može ojačati i provodeći što više vremena u prirodi - kazala je Stankovićeva.

Dodala je da većina vitamina koje unosimo ne mogu stvoriti neke smetnje u organizmu.

- Veća količina vitamina koju unosimo u organizam se repsorbuje, dok se jedan dio izlučuje vani, tako da su hipervitaminoze kod nas zaista rijetke. Takođe, u apotekama postoje prilagođeni preparati za podizanje imuniteta i kod djece - istakla je Stankovićeva.

Banjalučanka Marija Adamović svakodnevno, pored voća i povrća, uz vitamin C pije i cink, jer se, kako kaže, nikad ne zna, s obzirom na to da se kreće među ljudima.

- Prije pojave virusa korona nisam nešto pretjerano koristila vitamine, osim kada sam baš bila prehlađena. Uglavnom sam forsirala voće i povrće, ali sada, uzimajući u obzir jačinu ovog virusa, mislim da vitamini i minerali koje unosim kroz hranu nisu dovoljni, zbog čega sam počela redovno da ih pijem - istakla je Adamovićeva.

UIO BiH

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u prvoj polovini ove godine uvezeno je 8.844 tone suplemenata u vrijednosti od 75, 44 miliona KM. Istovremeno je iz BiH izvezeno 1.312 tona, čija vrijednost je iznosila 5,49 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana