Građani podržali protest radnika pred zgradom HDZ-a

Srna, klix.ba
Građani podržali protest radnika pred zgradom HDZ-a

Mostar - Nekoliko stotina građana Mostara okupilo se danas ispred zgrade centrale HDZ-a BiH u znak podrške protestima radnika preduzeća “Aluminij” u kojem je pokrenuta procedura gašenja proizvodnje.

Okupljeni građani uzvikuju “Lopovi, lopovi!”, a na terenu je prisutan veliki broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Radnici se već treći dan okupljaju pred centralom HDZ BiH.

Ranije je radnicima bilo obećano da će ih danas u toj zgradi primiti predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, ali je organizacija sastanka jutros premještena u zgradu “Aluminija” koja se nalazi na periferiji grada.

Radnici su odbili ovakav prijedlog i okupili su se pred zgradom HDZ-om.

“Sastanak je juče bio dogovoren, a Čović je sada u žAluminijuž. Pozvani smo i mi dole, ali nećemo ići. Hoćemo sastanak ovdje!”, rekao je predsjednik Sindikata “Aluminija” Romeo Biokšić.

On kaže da nema riječi na ponašanje vlasti i predstavnika HDZ-a BiH.

“Ranije sam izjavljivao da smo više puta tražili sastanak u HDZ-u BiH sa svima i skretali pažnju već godinu dana na ovo. Nailazimo na zatvorena vrata i nemaju sluha za naše probleme”, rekao je Biokšić.

Jedan od radnika “Aluminija”, koji je na proteste došao sa djetetom, kaže da je njegova situacija katastrofalna i da će nakon dobijanja otkaza otići u Njemačku.

“Aluminiju” je juče tačno u ponoć isključena električna energija,

Radnici “Aluminija” trenutno su na plaćenom godišnjem odmoru i biće im isplaćena još jedna plata, a nakon toga biće pokrenut stečajni postupak i uručeni otkazi, rečeno je u sindikatu radnika ovog preduzeća.

“Aluminij” zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju s njima, među kojima Luka Ploče.

Radnici tvrde da je za “Aluminij” direktno vezano oko 6.000 ljudi kroz forme koje posluju sa mostarskim gigantom.

Hrvatska Vlada je suvlasnik 12 odsto preduzeća, a najveći akcionar je Vlada Federacije BiH sa udjelom od 44 procenta, dok su mali akcionari radnici, takođe, suvlasnici 44 odsto.

Ukupna dugovanja ove kompanije iznose oko 400 miliona KM, od čega se više od polovine odnosi na potrošenu električnu energiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana