Gradiška: Otvoren trg Čubrilovića

Srna
Gradiška: Otvoren trg Čubrilovića

GRADIŠKA - U Gradišci je danas, u okviru obilježavanja slave ovog grada - Rođenja Presvete Bogorodice, otvoren novoizgrađeni Trg Čubrilovića, koji krasi bronzana statua Veljka Čubrilovića, čija generacija je na početku prošlog vijeka njegovala slobodarski duh i sada treba da služi kao ideja vodilja.

 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je na svečanosti da je porodica Čubrilović, sa svojim porukama i svim onim što je ostavila u obrazovanju i drugim oblastima, pozitivan primjer koji treba svi da slijedimo.

"Statua Veljka Čubrilovića svim građanima treba da služi kao ideja vodilja, jer se srpski narod cijeli 20. vijek borio za svoja prava", rekao je Čubrilović na svečanosti, kojoj su prisustvovali i narodni poslanici, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, unuka Veljka Čubrilovića - Vera Vijičić, te brojni predstavnici političkog, društvenog i kulturnog života grada.

Čubrilović čestitao je Rođenje Presvete Bogorodice - slavu grada svim građanima Gradiške, ističući da izgradnjom Trga Čubrilovića gradske vlasti pokazuju da vode računa i o slavnim istorijskim ličnostima iz svog grada.

Govoreći o izgranji Trga Čubrilovića, gradonačelnik Zoran Adžić istako je da je želja gradskih vlasti bila da vrate sjećanje na ljude koji su ime Gradiške slavno pronosili širom svijeta, koji su razvijali između dva svjetska rata, kada je nosila epitet "Mali Beograd".

"Želimo da to vrijeme vratimo. Sada smo u grad vratili porodicu Čubrilović, gradišku slobodarsku porodicu, čiji su članovi se bavili i prosvjetom. Izgradili smo Trg Čubrilovića na mjetu u čijoj blizini se nalazila njihova porodična kuća. Ranije smo u naš grad vratili svjetski poznatog mozaičara i slikara Borislava Nježića i protu Dušana Subotića", naglasio je Adžić.

Adžić je rekao da je Gradiška nekada imala pet trgova, koje žele ponovo da vrate građanima.

"Jedan trg smo otvorili, a glavni gradski trg upravo rekonstruižemo. Želimo da Gradišku predstavilo kao slobodarski grad, otvoren za sve dobre ljude", naglasio je Adžić.

Gradonačelnik je svim građanima i privrednicima Gradiške čestitao Rođenje Presvete Bogorodice - krsnu slavu grada, ističući da su gradske vlasti u prethodnoj godini realizovali niz kapitalnih projekata.

"Završava se sportska dvorana, asfaltirano je oko 15 kilometara lokalnih puteva. Na području svih 56 mjesnih zajednica uložili smo 50 milona KM, a od međunarodnih donarora i republičkih institucija smo dobili 50 milona KM bespovratnih grantovskih sredstava. Od toga je 30 milona već uloženo, a 29 milona se odnosi ne kapitalni projekat rekonstrukcije i dogradnje kanalizacione mreže koji će biti realizovan u neredne četiori godine", naveo je Adžić.

On je naglasio da je rekonstruisano i 12 društvenih domova, te da je vođeno računa i o školstvu i uvezivali privredu i obrazovanja.

Adžić je dodao da je Gradiška poznata kao grad sa izraženom multietničkom i vjerskom tolerancijom, gdje su svi ljudi i investitori dobrodošli, koji teži da bude moderan srednjoevropski grad.

Unuka Veljka Čubrilovića, Vera Vijičić istakla je da je uzbuđena što stoji na trgu koji je posvećen njenim precima i što je Gradiška obnovila uspomenu na svije stare porodice, koje su svoje živote ugradile u napredak grada.

"Sigurna sam da će Gradiška imati dobru budućnost, jer u propšlosti ima dobro uporište", naglasila je Vujčićeva.

Ona je navela da je o svom djedu mnogo lijepih stvari čula od svoje bake Jovanke Čubrilović, koja je govorila da su u svom braku znali samo za slogu i radost i imali iste poglede na slobodu, zbog čega su zapostavili svoj mirni porodični život u vremenu aneksije BiH od ustrougarske.

Povodom obilježavanja slave grada Rođenja Presvete Bogorodice /Male Gospojine/ u gradiškom hramu Pokrova Presvete Bogorodice služena sveta liturgija, u Kulturnom centru upriličen je prijem i lomeljenje slavskog kolača.

Na prijemu povodom slave grada zaslužnim pojedincima dodijeljena su javnih priznanja.

Povelja grada Gradiška dodjeljena je Javnoj ustanovi "Zavičajni muzej" Gradiška - za 50 godina rada i izuzetne rezultate u očuvanju kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i doktoru Saši Vujnoviću - za izuzetan doprinos u oblasti zdravstva.

Doktor Vujnović se zahvalio na priznanjima u ime svih nagrašenih, navodeži da je njegov život neraskidivo vezan za Gradišku iako trenutno ne živi u ovom gradu.

"Ta veza sa rodnim gradom nikada nije prestala, a priznanje, posebno što je od mojih gradiščanaca, mi mnogo znači. Kaže se da niko nije prorok u svojoj kući, pa kada dobijete nagradu od svog grada to obavezuje na poseban način", naglasio je Vujnović.

Zahvalnice su dodjeljene Vladimiru Stanišljeviću - za izuzetne zasluge u oblasti obrazovanja, posthumno Milanu Đurđeviću - za izuzetne zasluge u oblasti arheologije, Dragoslavu Šiniku - za izuzetne zasluge u oblasti humanitarnog rada, Milanu Stojniću za postignute rezultate u sportskom automobilizmu.

Za postignute rezultate u oblasti privrede zahvalnice su dodjeljene kompaniji "Ela tekstil" iz Nove Topole, "Latonedil BiH" iz Gradiške, Zanatskoj radnji "Limont" Elvis Bahtijarevića iz Rovina, kao i Poljoprivrednom gazdinstvu Radomira Tošića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana