Gradiška među tri grada koji su najviše pomogli aktivnosti Odbora

Srna
Foto: Srna

GRADIŠKA- Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov rekao je danas da je Gradiška među tri lokalne zajednice u Republici Srpskoj koje su izdvojile najviše sredstava za humanitarne aktivnosti ovog odbora i pomoć Srbima na Kosmetu.

Arlov je novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem rekao da je ova lokalna zajednica jedna od 24 u Srpskoj koje podržavaju rad Odbora, te da je za izgradnju Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju "Podrži me - 9. januar" u Kosovskoj Mitrovici izdvojila ukupno 9.000 KM.

"Tri četvrtine ovog objekta je izgrađeno i nedostaje još oko 50.000 evra da bude završen. Vjerujem da ćemo to uspjeti uz veliku humanost lokalnih zajednica i građana iz Republike Srpske. To će biti naš tvrdi pečat humanosti, kao da smo izgradili manastir u Kosovskoj Mitrovici", naglasio je Arlov.

On je naveo da Gradiška i njene škole učestvuju i u drugim humanitarnim aktivnostima Odbora, te izrazio zadovoljstvo što je prihvaćena njegova inicijativa da se Gradiška na Dan grada 24. aprila naredne godine bratimi sa opštinom Zubin Potok.

Arlov je danas Adžiću, te direktorima gradiške Gimnazije i Osnovne škole /OŠ/ "Danilo Borković" Snežani Kočić i Nadi Gustovarac uručio zahvalnice za učešće u akciji izgradnje Dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici i tom prilikom im poklonio i knjigu "Humano srce Srpske" autora Slavka Basare.

Adžić je istakao da je Gradiška od početka uključena u humanitarnu aktivnost spajanja djece Kosova i Metohije i Republike Srpske, te da su svake godine djeca sa Kosmeta bila gosti svojim vršnjacima iz gradiških škola.

"Želja nam je bila da ta djeca dođu, upoznaju Republiku Srpsku i Gradišku, uživaju i nađu nove prijatelje", naglasio je Adžić.

On je naglasio da je grad Gradiška finansijski podržao i projekat vodosnabdijevanja OŠ "Jovan Cvijić" u Zubinom Potoku i izdvojio sredstva za izgradnju Dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici.

"Nastavićemo i dalje da pomažemo da se Dnevni centar što prije završi. Naše opredjeljenje je da, u skladu sa mogućnostima, pomognemo Srbima na Kosmetu", rekao je Adžić.

Direktor Gimnazije Gradiška Snežana Kočić zahvalila je učenicima koji su učestvovali u humanitarnima aktivnostima i njihovim roditeljima koji su ih vaspitali da budu humani, te dodala da će i dalje nastaviti sa sličnim aktivnostima.

Nada Gustovarac, direktor OŠ "Danilo Borković", navela je da ova škola posljednjih osam godina učestvuje u humanitarnim aktivnostima Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije, te da su učenici ove škole u dva navrata bili domaćini djeci sa Kosmeta.

Autor knjige "Humano srce Srpske" Slavko Basara rekao je da knjiga obuhvata period od 2008. godine, kada su članovi Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije, zajedno sa veteranima Fudbalskog kluba "Vrbas" iz Banjaluke, otišli da fudbalom brane Srbe od onoga što su albanski secesionisti htjeli da urade nekoliko mjeseci prije toga jednostrano proglašavajući nezavisno Kosovo.

"Otišli smo da branimo našu južnu pokrajinu i od tada se zakotrljala jedna priča koja traje 13 godina, a za to vrijeme je gospodin Arlov 133 puta bio na Kosovu i Metohiji", istakao je Basara.

On je dodao da je pisanje knjige trajalo dvije i po godine, te da je cilj da na jednom mjestu bude sačuvana uspomena na sve dosadašnje humanitarne akcije Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu.

Basara je naveo da je cijena jedne knjige 60 KM ili 50 KM ako se kupi 10 primjeraka ili više, te da je dio sredstava od prodaje namijenjen za pomoć bolesnoj djeci na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana