Gostimirović: Prisutna potražnja za naslovima uprkos virusu korona

Srna
Gostimirović: Prisutna potražnja za naslovima uprkos virusu korona

DOBOJ - Direktor Narodne bilioteke u Doboju Slavica Gostimirović izjavila je da uprkos epidemiji virusa korona nije opala potražnja za knjigama i stručnom literaturom, a komunikacija sa korisnicima ostvaruje se i putem zvanične internet i “Fejsbuk” stranice ove ustanove.

Gostimirovićeva je rekla novinarima da onaj ko voli da čita i ima kulturu čitanja nađe načina da do knjige i dođe.

“Poštujemo mjere i čitaonice ne rade”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, Biblioteka i dalje vrši zamjenu knjiga, ali korisnicima nije omogućen direktan pristup knjižnom fondu, dok se iznajmljene knjige odlažu u karantin.

Ona je najavila da se zbog ograničenog kretanja usljed preventivnih mjera sa virusom korona tek sada pristupa nabavci nove knjižne građe.

“Potraga za stručnom literaturom je i dalje prisutna. Neke knjige, koje se ne iznose iz Bilioteke, mi rado skeniramo i prosleđujemo korisnicima na imejl”, rekla je Gostimirovićeva.

Ona navodi da zbog poštovanja preventivnih mjera do daljeg se neće organizovati promocije u prostorijama Biblioteke, koje će se u skladu sa vremenskim uslovima priređivati na otvorenom.

Ona kaže da je za jednu takvu aktivnost u kontaktu sa Tanjom Stupar, dobitnicom Vitalove nagrade za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019.godini, dok je otežano angažovanje inostranih autora zbog ograničenja na graničnim prelazima.

Gostimirovićeva ističe da je zbog stava redakcije Biblioteke da ne objavljuje radove zadovoljavajućeg kvaliteta zamrla njena izdavačka djelatnost, i najavila da je u kontaktu sa akademikom Sretom Tanasićem iz Beograda, koji je rođen u dobojskom naselju Podnovlje, kako bi se ponovo pokrenuo časopis “Značenje”.

“Usaglasili smo se da časopis u nekom skorijem vremenu usko profilišemo, da ga svedemo na humanističke nauke i kulturu, nešto što bismo mi odnosno naši saradnici mogli naučno da ispratimo. Da pokušamo, ništa ne obećavamo, da taj časopis dobije status naučnog”, izjavila je Gostimirovićeva.

Knjižnjičar Spomenka Milošević kaže da su u skladu sa uslovima i načinom izdavanja knjiga stariji čitaoci srećni što su u prilici da iznajme bilo koju literaturu, i da poznavajući njihov ukus nastoje da im predlože i odgovarajuće naslove.

“Malo je nezgodno jer su korisnici navikli da dođu do police i sami izaberu naslov. Ali šta je tu je”, rekla je Miloševićeva

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana