Golić: Zahtjev MUP-u za provjeru neistinitih navoda u vezi HE "Miljacka" (VIDEO)

GS
Golić: Zahtjev MUP-u za provjeru neistinitih navoda u vezi HE "Miljacka" (VIDEO)

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić demantovala je danas pisanja pojedinih medija o navodnim nezakonitim radnjama i njenoj umješanosti u postupku izdavanja upotrebne dozvole za Hidroelektranu /HE/ "Miljacka", te najavila tužbe u vezi sa tim.

 

Golićeva je istakla da cilj tužbi nije sprečavanja kritike, već da svako konačno počne snositi odgovornost za svoj rad i ono što tvrdi. Ona je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakla da se u netačnim pisanjima portala, portaloida i ličnih blogova tvrdi da je upotrebna dozvola HE "Miljacka" kod Sarajeva izdata tokom vanrednog stanja na osnovu netačne i falsifikovane dokumentacije.

"Građevinska dozvola za ovaj objekat izdata je 14. decembra 2018. godine, a upotrebna dozvola nije izdata za vrijeme vanrednog stanja, već 10. marta ove godine", rekla je Golićeva, koja je i ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije. Ona je dodala da je laž i to da je nju ili njene saradnike zvao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, tražeći da bude izdata dozvola.

"Laž čista. Nikada srpski član Predsjedništva BiH nije nazvao ni mene, ni bilo koga, da od hiljadu predmeta koje imamo u toku godine izdamo neku nezakonitu dozvolu", istakla je Golićeva.

Golićeva je ocijenila da je javni prostor odavno zagađen poluinformacija i neistinama, te da s ciljem očuvanja digniteta Vlade, Ministarstva na čijem je čelu, ali i ličnog mora da demantuje ovakve dezinformacije. Ona tvrdi da je izdata dozvola u potpunosti zakonita, te poručila da treba da bude sramota svakoga ko pokušava da je svrsta u neke navodne zločinačke organizacije jer časno i pošteno radi svoj posao.

"Ukoliko je neko nešto radio, što nemamo u našoj dokumentaciji, neka snosi odgovornost. Ukoliko je neko plasirao poluinformacije, tvrdeći da je nešto urađeno, taj će snositi odgovornost", poručila je Golićeva.

Ona je pojasnila da upotrebna dozvola nije izdata dok nisu ispunjeni svi zakonom propisani uslovi i dostavljena zakonom propisana dokumantacija, kao i da građevinska dozvola sadrži kompletnu potrebnu dokumentaciju i saglasnosti relevantnih institucija.

Golićeva kaže da je riječ o potvrdi Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove o izvršenom snimanju objekta i geodetskom mjerenju trase elektroenergetske i vodovodne mreže, protivpožarnoj saglasnosti, vodnoj i upotrebnoj dozvoli za pristupni put, ugovoru o priključenu HE na distributivnu mrežu, izjavi izvođača svih faza radova i završnom izvještaju nadzornog organa.

"Tu je i zapisnik komisije o izvršenom tehničkom prijemu po fazama koja je provjerila kompletnost investiciono-tehničke dokumentacije za izvođenje radova, pregled izvedenih radova i ugrađene opreme, te sačinila zapisnik u kojem se tvrdi da su radovi urađeni u skladu sa građevinskom dozvolom i projektnom dokumentacijom", dodala je ona.

Prema njenim riječim, ukoliko se utvrdi da komisija nije posao uradila kako treba, biće im oduzeta licenca. Golićeva je naglasila da Ministarstvo ne vrši tehnički pregled, već u skladu sa zakonom vodi računa da bude dostavljena sva potrebna dokumentacija, za čiju izradu su zadužena lica koja su za to ovlaštena, odnosno posjeduju licence.

"Za valjalost dokumentacije odgovornost nose nosioci tih ovlaštenja", istakla je Golićeva.

Ona je napomenula da je prije netačnih pisanja o ovoj temi u Ministarstvo stigao zahtjev za ukidanje ove upotrebne dozvole u kojem se navodi da su radovi odstupili od izdate građevinske dozvole, nakon čega je Ministarstvo zatražilo izjašnjenje od investitora i pravnog lica koje je vršilo tehnički prijem.

"UNIS institut je radio izradu tehničke dokumentacije, dostavio je izvještaj ovlaštenog pravnog lica za geodetske poslove o geodetskom snimanju u kojem se navodi da su svi objekti izgrađeni na parcelama koje u potpunosti odgovaraju zemljištu iz građevinske dozvole, što imamo kao dokaz", rekla je Golićeva.

Ona je naglasila da je ministru unutrašnjih poslova Srpske Draganu Lukaču dostavila informaciju sa svim dozvolama, tražeći hitno postupanje u ovom slučaju, odnosno da se izvrše provjere medijskih napisa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana