Golić: Pista trebinjskog aerodroma biće duga oko 3,5 kilometara

Srna
Golić: Pista trebinjskog aerodroma biće duga oko 3,5 kilometara

BANjALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je po hitnom postupku Prijedlog odluke o izradi Zoning plana područja posebne namjene "Aerodrom Trebinje", koja se donosi da bi na vrijeme bili stvoreni preduslovi za blagovremenu realizaciju složenog projekta izgradnje aerodroma, odnosno kako bi se što prije izradio i usvojio planski dokument, te time spriječilo pomjeranje postavljenih rokova za realizaciju.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić je u završnoj riječi o prijedlogu ove odluke rekla da je investitor u trebinjski aerodrom Srbija, koja će biti 100 odsto vlasnik.

- Ovaj aerodrom, na kome će pista biti duga oko 3,5 kilometara, donijeće dosta dobrog za Trebinje i Hercegovinu - rekla je Golićeva i dodala da je to važan ekonomski, politički i infrastrukturni projekat.

Zoning plan obuhvata područje grada Trebinja površine oko 1.234 hektara, koje zahvata šire područje naselja Hum, Taleža i Cerovac.

- Donošenje Prijedloga odluke o izradi Zoning plana područja posebne namjene "Aerodrom Trebinje" po hitnom postupku, potrebno je da bi na vrijeme bili stvoreni preduslovi za blagovremenu realizaciju ovako složenog projekta izgradnje aerodroma, odnosno kako bi se što prije izradio i usvojio planski dokument i spriječilo pomjeranja postavljenih rokova za realizaciju - rekla je Golićeva  obrazlažući ovu odluku pred poslanicima.

Naglasila je da se zoning plan donosi za planski period od deset godina i njime se obuhvata područje na teritoriji grada Trebinje površine oko 1.234 hektara, koje zahvata šire područje naselja Hum, Taleža i Cerovac.

- Ova odluka će činiti osnov za sprovođenje potrebnih procedura u vezi sa izgradnjom aerodroma, prije svega za eksproprijaciju, odnosno pribavljanje potrebnog zemljišta za izgradnju. Neusvajanjem odluke ne bi bio stvoren osnov za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, onemogućilo bi se izdavanje građevinske dozvole, što bi za posljedicu imalo nanošenje štete Srpskoj i nemogućnost realizacije strateškog projekta, te je u vezi s tim opravdana hitnost u postupku donošenja ove odluke - kaže Golićeva i dodaje da će Srbija finansirati Zoning plan.

Ona je napomenula da prvi korak u realizaciji projekta izgradnje aerodroma Trebinje predstavlja donošenje odgovarajućeg sprovedbenog dokumenta prostornog uređenja za lokaciju aerodroma udaljenu 14 kilometara od centra naselja.

Golićeva je podsjetila da se privredno društvo "Aerodrom Trebinje" obratilo Ministarstvu sa inicijativom za pokretanje postupka izrade zoning plana, te da je najvišim strateškim dokumentom prostornog uređenja Republike Srpske, odnosno izmjenama i dopunama Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine, predviđena izgradnja aerodroma na području grada Trebinje, čime je utvrđeno postojanje opšteg interesa za realizaciju ovog projekta.

- Aerodrom Trebinje je planom određen kao opšti, strateški interes Srpske i njegova izgradnja predstavlja jedan od postavljenih, operativnih ciljeva vazdušnog transporta - konstatovala je Golićeva.

Ona je dodala da je izgradnja Aerodroma u Trebinju od interesa ne samo za građane Trebinja, već i za cijelu Srpsku.

Povezivanje ovog dijela Srpske, avio-saobraćajem sa aerodromima u Srbiji, kao i evropskim destinacijama, imaće pozitivan efekat na cjelokupni privredni, kulturni, ekonomski i turistički razvoj, te povezanost ovog dijela RS sa svim značajnim centrima u okruženju, a čime se skraćuje vrijeme putovanja i omogućava eFikasnije i ekonomičnije poslovanje privrednih subjekata Trebinja i Hercegovine.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović rekao je da Srpska treba sa svoje strane da stvori sve predusove kako bi Hercegovina što prije dobila aerodrom u Trebinju.

Tokom skupštinske rasprave naglasio je da ne stoji priča da će Srpska izdvojiti neka enormna sredstva za ovu investiciju.

Popović je rekao da su u određivanju lokacije aerodroma u Trebinje odlučivali stručnjaci iz oblasti vazdušnog saobraćaja Srbije.

- Zakon o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje aerodroma u Trebinju pravni je okvir za nesmetanu realizaciju ovog projekta, koji je od opšteg interesa - izjavila je direktor Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Bosiljka Predragović.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona, koji poslanici razmatraju po hitnom postupku, ona je istakla da je izgradnja aerodroma po mnogim karakteristikama složen projekat, a postojeći zakonski okvir u određenim segmentima usporava njegovu realizaciju u predviđenim rokovima.

- Ovo se posebno odnosi na institut rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, jer je za izgradnju aerodroma neophodno obezbijediti odgovarajuće pravo na zemljištu za aerodrom, te određene prateće objekte i privremeno zauzimanje zemljišta koje će biti korišteno tokom izgradnje aerodroma - kaže Predragovićeva.

Ona je precizirala da zakonskim aktom treba definisati izvođenje geodetsko-tehničkih radova za potrebe posebnog postupka eksproprijacije, te posebna pravila upravnog postupanja.

- Ovaj zakon bi predstavljao pravni okvir za nesmetanu realizaciju projekata, u kojem bi se efikasno rješavali imovinsko-pravni odnosi u posebnom postupku eksproprijacije, kao i pribavljanje dokumentacije za izgradnju aerodroma - pojasnila je Predragovićeva.

 

Ona je navela da je ovim zakonom predloženo da geodetsko-tehničke radove izvodi Uprava zbog bržeg i efikasnijeg okončanja ovih neophodnih postupaka, a sve u skladu sa odredbama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske.

Pregradovićeva je istakla da bi izgradnjom ovog aerodroma bila riješena saobraćajna povezanost Republike Srpske sa zemljama u okruženju, te stvoreni preduslovi za bolji život građana i ekonomski i privredni napredak Srpske.

Prijedlogom ovog zakona propisano je da će troškove nastale u ovom postupku u ime korisnika eksproprijacije snositi Republika Srpska, a da će isplatu sredstava vršiti Uprava sa računa posebne namjene, navodi se u obrazloženju ovog akta.

Rasprava

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da izgradnja aerodroma u Trebinju ima svoju svrhu i pored blizine nekih drugih aerodroma, te da će ovaj projekat donijeti brojne koristi građanima, području Hercegovine i Srpskoj.

-Za nas je korisno što izgradnju potpuno finansira Srbija jer time štedimo sredstva iz budžeta za neke druge stvari. Treba prihvatiti svaku pomoć, a pogotovo onu Srbije koja je od srca - rekao je Mazalica tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu odluke o izradi Zoning plana područja posebne namjene "Aerodrom Trebinje" - po hitnom postupku.

On je rekao da iza vlasti u Srpskoj stoje brojni realizovani infrastrukturni i drugi projekti, te da pojedini opozicioni poslanici vode u Narodnoj skupštini izbornu kampanju i ne pridržavaju se tačaka dnevnog reda.

- Srbija ulaganjem u Trebinje ne ulaže u Republiku Srpsku, već u Srbiju… Trebinje je Srbija! - poručio je Mazalica.

Poslanik SNSD-a Valerina Lakić smatra da je izgradnja aerodroma u Trebinju dugogodišnji san građana ovog kraja i da će ovaj projekat pomoći razvoju turizma i svih drugih privrednih grana u Hercegovini.

- Ovaj aerodrom daće mogućnost za zaposlenje mnogih radnika - rekla je Lakićeva i dodala da je izgradnja aerodroma u Trebinju od istorijskog značaja za privredu i stanovništvo.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić smatra da je izgradnja aerodroma u Trebinju "populistički projekat koji nije realan da se ostvari", ali da će SDS podržati ovaj zakon.

Stanić je rekao da iskreno želi da ovaj projekat uspije, ali da je Hercegovini potrebno "mnogo životnih projekata" kako bi se stanovništvo zadržalo na tom području.

- U Hercegovini treba napraviti puteve i ojačati privredu koji će donositi prihode - istakao je Stanić.

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović smatra da je nerealno da se realizuje projekat izgradnje aerodroma u Trebinju, jer Hercegovini nedostaju putevi, privreda i drugi važni infrastrukturni projekti.

- To što vama predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vodi kampanju, neka mu služi na čast. Dosta je više Vučićeve prljave kampanje u vašu korist - rekao je Vukanović.

On je naveo da Vučića ne voli narod u Republici Srpskoj.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković je, tokom poslaničke rasprave o ovoj tački dnevnog reda, rekao da Srpska treba biti zahvalna Srbiji za projekte poput izgradnje aerodroma, ali da bi bilo bolje da ih Srpska sama gradi i bude za to finansijski sposobna. On je dodao da Srpska ne smije zavisiti od tuđe pomoći.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da će uz podršku Vlade Srpske i Srbije biti izgrađen Aerodrom u Trebinju, a ne spomenik vojnicima HVO i takozvane Armije BiH, koju su pominjali pojedini opozicioni poslanici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana