Golić: Očekujem aktivizam načelnika 13 opština u slivu rijeke Une

Srna
Golić: Očekujem aktivizam načelnika 13 opština u slivu rijeke Une

NOVI GRAD - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da u narednom periodu očekuje aktivizam svih načelnika opštine u slivu rijeke Une kako bi se spriječila namjera Hrvatske da radioaktivni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH.

Golićeva je nakon sastanka Koordinacionog tijela za Trgovsku goru sa nadležnim ministarstvima Republike Srpske i Federacije BiH u Novom Gradu rekla da ova namjera ugrožava zdravlje 250.000 građana.

"Nije riječ samo o Novom Gradu, ova opština je najviše izložena. Riječ je o 13 opština u slivu rijeke Une. Ovdje je Park prirode Una koji je prije nekoliko godina proglasilo resorno ministarstvo Republike Srpske. Na teritoriji Federacije je Nacionalni park žUnaž. Republika Hrvatska, ukoliko želi da poštuje sve međunarodne propise, ugovore i konvencije, ne treba da gradi to odlagalište", rekla je ona.

Golićeva je navela da je na današnjem sastanku u Novom Gradu predloženo da se i 13 opština u slivu rijeke Une, osim izrazito nerazvijenih, finansijski uključi, da daju svoj doprinos, da pokažu da su voljni i da ne žele da se na lokaciji Trgovska gora gradi skladište radioaktivnog otpada.

Ona je naglasila da je ovaj problem dobio novu dimenziju od kada je Staša Košarac ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

"U ranijem periodu mi smo bili usamljeni, resorno ministarstvo u Vladi Republike Srpske i opština Novi Grad. Dolaskom ministra Košarca uključile su se i druge opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH", rekla je Golićeva.

Prema njenim riječima, neshvatljivo je da se ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković oglušila na apele da se stručnjacima iz BiH omogući da prisustvuju istraživačkim radovima na lokaciji Trgovska gora.

Ona je rekla da se nije odustalo od namjere da se u bilateralnim kontaktima potencira da Hrvatska i Slovenija odlažu radioaktivni otpad na mjestu nastanka, na lokaciji Vrbina.

"Svu dokumentaciju dostavićemo predsjedavajućoj Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, ne sumnjam da će ona dati svoj doprinos kad je u pitanju diplomatija da se osujeti namjera Hrvatske", rekla je Golićeva.

Prema njenim riječima, nije poznato da li će, ukoliko se dozvoli izgradnja odlagališta na lokaciji Trgovska gora, to u budućnosti postati evropsko skladište.

"Institucije Republike Srpske i Federacije BiH, kao i zajedničke institucije moraju zaštiti građane koji žive u slivu rijeke Une", poručila je ona.

U Novom Gradu danas je održan sastanak Koordinacionog tijela za Trgovsku goru kojem prisustvali i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, predsjedavajući Pravnog i Ekspertskog tima BiH za Trgovsku goru Željko Bogut i Emir Dizdarević, predstavnici nadležnog ministarstva Federacije BiH i načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana