Golić: Ministarstvo obnovilo ekološku dozvolu za HE “Buk Bijela”

Srna
Golić: Ministarstvo obnovilo ekološku dozvolu za HE “Buk Bijela”

BANjALUKA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da je resorno ministarstvo u skladu sa zakonskim procedurama obnovilo ekološku dozvolu za gradnju hidroelektrane /HE/ “Buk Bijela”, te da nema žalbi na tu dozvolu.

Golićeva je podsjetila da je Ministarstvo za prostorno uređenje još 2016. godine izdalo ekološku dozvolu za HE “Buk Bijela”, te da su različiti postupci vođeni sve do Vrhovnog suda kada je potvrđena ekološka dozvola Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

“Ministarstvo je tada provelo studiju uticaja na životnu sredinu i ishod je bio pozitivan, te je potvrđena ekološka dozvola. Međutim, zbog kašnjenja zahtjeva za obnovu ekološke dozvole od strane “Elektroprivrede Republike Srpske”, iz procesnih nedostataka došlo je do poništavanja ekološke dozvole i mi smo pristupili izdavanju nove”, rekla je Golićeva novinarima u Banjaluci.

Prema njenim riječima, Ministarstvo je obavijestilo susjedne zemlje Crne Goru i Srbiju, kao što je uradilo i u prethodnom postupku.

“S obzirom na to da se ništa nije mijenjalo ni u snazi, niti na terenu, iskoristili smo prethodnu studiju uticaja na životnu sredinu, na koju nije bilo primjedbi i samo smo obnovili ekološku dozvolu u skladu sa zakonskim procedurama”, rekla je Golićeva.

Ona je dodala da nije bilo žalbe na dozvolu, već da se nevladina organizacija obratila “Arhus centru” u Ženevi sa tvrdnjom da Crna Gora nije bila obaviještena o postupku izdavanja ekološke dozvole, što, kako je navela, nije tačno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana