Golić: Dobri rezultati u saradnji na polju energetske efikasnosti

Srna
Golić: Dobri rezultati u saradnji na polju energetske efikasnosti

BANjA LUKA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić predstavila je danas direktoru Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manueli Nels projekte koje radi ovo ministarstvo, naglasivši da je dosadašnja saradnja u oblsti energetske efikasnosti dala dobre rezultate.

Sagovornice su se na sastanku održanim video-linkom, saglasile da su neophodna veća ulaganja u mjere energetske efikasnosti, između ostalog, i zbog sve većih posljedica klimatskih promjena, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Razgovarano je i o mogućnostima učešća u EBRD projektu energetske efikasnosti kroz pružanje dugoročnog finansiranja Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Projekat bi podrazumijevao unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima u Republici Srpskoj, prije svega u objekatima iz oblasti prosvjete i zdravstva, a obuhvatio bi sprovođenje energetski efikasnih mjera kao što su izolacija zidova i krova, zamjena stolarije i bravarije, kao i krovnog pokrivača, te intervencije na sistemu grijanja i rasvjete.

EBRD planira, između ostalog, da obezbijedi tehničku pomoć za pripremu projekta.

Vlada Republike Srpske će, na prijedlog Ministarstva, već na narednoj sjednici razmotriti potpisivanje madatnog pisma, nakon čijeg usvajanja se može očekivati tehnička pomoć za pripremu projekta od 500.000 evra.

Na sastanku se razgovaralo o realizaciji Republičkog plana upravljanja otpadom i mogućnostima saradnje u ovoj oblasti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana