Godina od prvog slučaja virusa korona u Srpskoj

Agencije
Godina od prvog slučaja virusa korona u Srpskoj

BANjALUKA - Prije godinu u Republici Srpskoj registrovan je prvi slučaj virusa korona.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jelena Đaković Dević istakla je za RTRS da vijest da je virus stigao u Srpsku nije iznenadio epidemiologe jer su, kako je navela, pomno pratili razvoj situacije u svijetu.

- Nije nam bilo jednostavno, naša znanja u tom trenutku nisu bila dovoljna. Uglavnom, težak je period iza nas, prepun izazova, ali intenzivnih istraživanja u naučnom smislu. Nakon godinu možemo reći da imamo više znanja i informacija o samom virusu. Sada znamo kako se ponašati u određenim situacijama i šta preduzeti - rekla je Đaković Dević.

Ona dodaje da još imaju nepoznanice u vezi sa kliničkim slikama, liječenjem i reakcijom imunog sistema na virus. Pojava vakcine, kaže, je jedno izvanredno postignuće.

- Za nepunih godinu dana razvijeno je nekoliko vakcina. To je enorman razvoj na tom polju i mi kao čovječanstvo možemo biti ponosni. Idemo sada u susret novim izazovima - rekla je Đaković Dević.

Dodala je da Srpskoj sada predstoji masovna vakcinacija što će im, kako je rekla, olakšati borbu protiv virusa korona, ali će ona zavisiti i od zainteresovanosti stanovništva.

Povodom godišnjice prvog slučaja zaraze u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjaluci danas će biti održana konferencija za novinare, na kojoj će učestvovati ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Vlado Đajić, direktor Instituta Branislav Zeljković, te epidemiolog u Institutu Jela Aćimović.

Na konferenciji će biti riječi i o revakcinaciji prvih zdravstvenih radnika koji su vakcinisani protiv kovida u Srpskoj.

Godišnjicu registrovanja prvog zaraženog pacijenta Srpska je dočekala uz nove epidemiološke mjere.

Zbog rasta broja zaraženih i hospitalizovanih donesene su oštrije mjere pa narednih sedam dana nema rekreativnih sportova, muzike uživo, a broj gostiju u kafićima dodatno je ograničen. Škole se neće zatvarati, a lokalne zajednice će procjenjivati situaciju na svojoj teritoriji. Od svih javnih ustanova traži se da, ukoliko je to moguće, organizuju rad od kuće.

Svi kapaciteti inspekcije usmjereni su na kontrole i pojačan je nadzor. Počinje revakcinacija medicinskih radnika na kovid odjeljenjim.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije danas je zakazana i vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluka.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana