Gnjatić: Prosvjeta nezadovoljna načinom prelaska na onlajn nastavu

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić rekao je da je instrukcija o organizovanju nastave u osnovnim i srednjim školama putem internetskih platfomi izazvala veliko nezadovoljstvo prosvjetnih radnika u Srpskoj.

Gnjatić je naglasio da Sindikat obrazovanja traži od Ministarstva prosvjete i kulture Srpske da se razgovara o problemima koji su zadesili prosvjetne radnike, te da se zajedno pronađe najbolje rješenje u datoj epidemiološkoj situaciji.

"Radnici u prosvjeti će svoj posao uraditi na najbolji mogući način, prenijeti znanje učenicima u datim okolnostima, ali traže minimum uvažavanja. Organizovanje nastave na ovaj način izazvalo je mnoštvo problema, ne samo nastavnicima, nego i raditeljima i učenicima", rekao je Gnjatić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Gnjatić je rekao da prosvjetni radnici dobro vladaju informaciono-komunikacionim tehnologijama, te da je manji broj starijih kolega koji se muče sa ovim načinom izvođenja nastave.

"Daleko veći problem su učenici i roditelji. Ne možete očekivati od djece od šest ili sedam godina i koje ne znaju slova, da koristi tablet, lapot, računar ili pametni telefon. Drugi problem je što imate roditelja koji ne dozvoljavaju da im djeca od sedam godina koriste telefon, dok je poseban problem u manjim sredinama to što nema interneta", objasnio je Gnjatić.

On je dodao da se na ovakav način rada ne može prijeći preko noći, te da se tehničke sposobnosti učenika, roditelja, pa i nastavnika moraju unapređivati vremenom.

"Moramo raditi kontinuirano na usavršavanju nastavnika iz informaciono-komunikacionih tehnologija, te da platforme preko kojih bi trebalo da se odvija nastava na daljinu savladaju i nastavnici i učenici", smatra Gnjatić.

On je naveo da je osnovni zahtjev Sindikata obrazovanja da budu uključeni u pregovore o ovim pitanjima jer se ona tiču direktno prosvjetnih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana