“Glas Srpske” na visini zadatka već 77 godina

Danijela Bajić
“Glas Srpske” na visini zadatka već 77 godina

BANjALUKA - “Glas Srpske”, najstariji dnevni list u Republici Srpskoj i BiH, koji uprkos ratovima i teškim vremenima koje je prebrodio nikada nije skrenuo sa svog puta istine, danas proslavlja 77. rođendan.

Istorija novinarstva u RS i BiH počela je upravo sa prvim brojem “Glasa”, štampanim 31. jula 1943. godine u Župici kod Prekaje, nadomak Drvara. “Glas Srpske”, koji je u svojoj blistavoj istoriji doživio nekoliko promjena imena, duže od 30 godina izlazi kao dnevni informativno-politički list, koji predstavlja ogledalo društva i pokreće pozitivne društvene promjene, a najveća nagrada za trud svim zaposlenima upravo je vjernost čitalaca.

Generalni direktor “Glasa Srpske” Boris Dmitrašinović, koji je 12 godina na toj poziciji, kaže da su ove dnevne novine bile i ostale vrlo važne za Srpsku.

- U svojoj dugoj istoriji “Glas” je uspijevao da odoli svim društvenim i istorijskim iskušenjima, Drugom svjetskom ratu, zemljotresu 1969. godine, Otadžbinskom ratu, poplavama 2014. i danas pandemiji. Svih tih teških godina novine su štampane i vijesti čitane. Naša zadaća je da istrajemo na putu istine te da i dalje budemo “Glas” naroda - rekao je Dmitrašinović, čestitavši svim radnicima “Glasa” godišnjicu izlaska prvog broja.

Dmitrašinović je posebno pozdravio bivše radnike, koji su, kako kaže, u prošlosti dali svoj doprinos ovom za društvo vrlo važnom preduzeću.

Povodom rođendana na adresu “Glasa Srpske” stigao je veliki broj čestitki sa porukama da i u godinama koje dolaze bude dosljedan profesionalnim standardima novinarstva.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović je “Glasu Srpske” poželio da nastavi da slijedi objektivne i profesionalne standarde izvještavanja javnosti te da sačuva demokratski kapacitet, poštujući pravo javnosti na pravovremenu i istinitu informaciju uz mnogo dobrih vijesti.

- Ovu priliku koristim da zahvalim na korektnoj profesionalnoj saradnji u praćenju Narodne skupštine RS, njenih odbora i radnih tijela - kazao je Čubrilović.

Iskrene čestitke sa željom da “Glas” proslavi još mnogo uspješnih godina uputio je i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

- I u ovom izazovnom vremenu zajedničke borbe u sprečavanju širenja virusa korona pokazali ste da ste na visini zadatka u profesionalnom i odgovornom izvještavanju o javnom zdravstvu u interesu zaštite zdravlja stanovnika Srpske - navedeno je u Šeranićevoj čestitki.

Čestitkama se pridružio i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

- “Glas Srpske” je oduvijek bio list naroda, koji je iznosio stavove i mišljenje građana te je služio kao korektivni faktor društveno-političkih odnosa. To je velika uloga “Glasa”, koja traje i danas - rekao je Đokić.

“Glas Srpske” dobitnik je mnogih nagrada za humanost i novinarstvo, a u više navrata je i odlikovan. Tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik 2013. godine, povodom 70. godina “Glasa Srpske”, uručio je redakciji Orden časti sa zlatnim zracima. “Glas” je odlikovan i Ordenom zasluga za narod sa srebrnim zracima SFRJ Jugoslavije, Ordenom Njegoša prvog reda i Ordenom zastave RS sa srebrnim vijencem.

Prva imena redakcije

Prvu redakciju “Glasa” činili su: Skender Kulenović, Ilija Došen, Đuro Pucar, Rada Vranješević, Vilko Vinterhalter, Osman Karabegović i Boško Šiljegović. Njihovo djelo od prvog broja bilo je u neraskidivoj vezi sa narodom koji je proživljavao i preživljavao iste nedaće i izazove i pobjeđivao ih uz velika odricanja. Među onima koji su ispisivali njegove stranice bila su mnoga čuvena imena i to Branko Ćopić, Vlado Dijak, Jaroslav Koleška, Nikola Pavlić, Hasan Kikić, Ismet Mujezinović, Vojo Dimitrijević, Milan Gavrić i Limun Papić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana