FZO: Za više zdravstvenih usluga dovoljna uputnica porodičnog ljekara

Srna
Foto: Arhiva

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pojednostavio je proceduru odobravanja više zdravstvenih usluga za koje je ranije trebalo rješenje Fonda, a sada se ostvaruju na osnovu uputnice porodičnog ljekara, rečeno je Srni u Fondu.

Riječ je o uslugama koje se obavljaju u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, poput tilt testa, usluge audiolingvističkog tretmana KSAFA aparatom za djecu do 18 godina, palijativne njege, za usluge za koje su angažovani ljekari stručnjaci iz inostranstva i druge.

"Ovo je još jedan primjer unapređenja u oblasti ostvarivanja prava koje je omogućeno novim Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Republike Srpske. Na primjer za tilt test koji se preporučuje osiguranicima koji imaju nerazjašnjene vrtoglavice, osim prijedloga ljekara specijaliste ranije je trebalo i rješenje Fonda, a sada se ovo pravo ostvaruje na osnovu uputnice porodičnog ljekara na prijedlog specijaliste odgovarajuće grane medicine", pojašnjavaju u Fondu.

U Fondu naglašavaju da se isto odnosi i na zdravstvenu uslugu audiolingvistički tretman KSAFA aparatom koji ostvaruju osigurana lica Fonda do 18 godina, djeca sa poremećajima impresivnog i ekspresivnog govora ili oštećenjem sluha udruženim sa poremećajima ponašanja, jezika i učenja.

"Za neke složenije usluge, poput onih koje se rade u našim ustanovama uz angažovanje stručnjaka iz inostranstva, te za usluge iz oblasti oftalmologije, urologije, torakalne hirurgije i dječije urologije za koje je ranije bilo potrebno rješenje Fonda, sada se ovo pravo ostvaruje na osnovu bolničke uputnice porodičnog ljekara i preporuke i mišljenja konzilijuma, tačnije tri doktora odgovarajuće specijalnosti", dodaju u Fondu.

Rješenje Fonda više nije potrebno ni kada je riječ o palijativnoj njezi koja se pruža u bolnicama Gradiška i Nevesinje za ostvarivanje ovog prava. Bolničku uputnicu za ovu uslugu izdaje porodični ljekar na osnovu otpusnog pisma sa preporukom za palijativnu njegu ili nalaza i mišljenja specijaliste, kao i potvrde ugovorene zdravstvene ustanove da za osigurano lice raspolaže smještajnim kapacitetom.

U Fondu napominju da je za zdravstvenu uslugu kao što je terapija hroničnog bola stimulacijom kičmene moždine za pacijente koji imaju jak i neizdrživ neuropatski bol i koja se radi u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" potreban prijedlog tima specijaliste iz ove zdravstvene ustanove. Na osnovu tog prijedloga, navode u Fondu, porodični ljekar izdaje bolničku uputnicu i više nije potrebno rješenje Fonda.

"Ovim novinama skraćen je i pojednostavljen put ostvarivanja prava, jer osiguranici više ne moraju dokumentaciju predavati u poslovnicama Fonda i čekati da dobiju rješenje. To je još jedna potvrda da Fond nastoji, gdje god je moguće, uklanjati administrativne barijere s ciljem efikasnijeg ostvarivanja prava u praksi", naglašavaju u Fondu.

Svi detalji o pojednostavljenju procedura, kao i koje su tačno zdravstvene usluge u pitanju, koja dokumentacije je potrebna i slično, dostupni su na internet stranici Fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana