FZO: Razmotriti inicijative za ukidanje, smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove

Srna
FZO: Razmotriti inicijative za ukidanje, smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove

BANjALUKA - Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske insistira da se u što skorijem roku razmotre inicijative fondova zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta koje se odnose na smanjenje, ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva.

Iz Fonda Srpske saopšteno je da je samo u zdravstvenom sistemu Republike Srpske u prošloj godini za PDV plaćeno više od 100 miliona KM, što je gotovo jednako dvogodišnjim troškovima lijekova na recept.

-Kada bi, prema našim procjenama, stopa PDV-a iznosila pet odsto, umjesto sadašnjih 17 odsto, troškovi za lijekove koje finansira Fond bili bi manji za više od 20 miliona KM godišnje - precizirali su iz FZO Srpske.

Iz Fonda su napomenuli da je BiH jedina zemlja u okruženju koja ima samo jednu, standardnu poresku stopu koja se primjenjuje na sve proizvode, uključujući i lijekove, te da je ta poreska stopa mnogo najveća u regionu.

-Za razliku od BiH, ostale zemlje iz okruženja imaju opštu i posebnu, povlaštenu stopu po kojoj se, između ostalog, tretiraju i lijekovi. Dok je stopa PDV-a u BiH jedinstvena i iznosi 17 odsto, primjera radi, u Hrvatskoj i Makedoniji poreska stopa na lijekove iznosi pet odsto, u Sloveniji 9,5 odsto, u Srbiji 10 odsto. Dakle, u BiH je čak tri puta veća u odnosu na pojedine zemlje regiona - naveli su iz Fonda.

Iz FZO Srpske su podsjetili da je ovaj fond u junu 2023. godine podnio inicijativu za smanjenje, ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove, imajući u vidu da bi se smanjenjem, povratom ili ukidanjem stope PDV-a na lijekove omogućile znatne “uštede” u zdravstvenom sistemu, te da bi se taj novac mogao iskoristiti za dodatna unapređenja prava osiguranika i poboljšanje dostupnosti naročito skupih lijekova.

- U inicijativi smo naveli da, ukoliko nije moguće smanjenje stope PDV-a na lijekove, potrebno je pronaći način da se sredstva uplaćena od zdravstvenih ustanova i FZO Srpske za PDV na lijekove vrate u sistem zdravstva, radi obezbjeđivanja bolje zdravstvene zaštite za osiguranike - naveli su iz Fonda.

Trenutno, kako se navodi, FZO Srpske samo za lijekove i potrošni materijal za PDV plati oko 35 miliona KM.

Iz Fonda su napomenuli da su Zakonom o porezu na dodatu vrijednost BiH fondovi/zavodi zdravstvenog osiguranja i zdravstvene ustanove izuzeti od obaveze plaćanja PDV-a na medicinske usluge i usluge zdravstvene zaštite, ali su obveznici plaćanja ulaznog poreza na sve lijekove, medicinske materijale i opremu, te druge robe i usluge koje nabavljaju u svrhu pružanja zdravstvene zaštite.

-S obzirom na to da se PDV ne obračunava na zdravstvene usluge koje pružaju zdravstvene ustanove, a koje se finansiraju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja putem fondova/zavoda, to je dovelo do znatnog povećanja troškova pružanja zdravstvenih usluga, koji opterećuju poslovanje svih ustanova u zdravstvenom sistemu - pojasnili su iz Fonda.

S ciljem dugoročne održivosti zdravstvenog sistema, te unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite građana, u Fondu smatraju da je hitno potrebno da se razmotre inicijative i FZO Srpske, kao i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, koji su, takođe, podnijeli inicijativu Savjetu ministara BiH.

-U vezi sa navedenim, raduje nas informacija da je predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto u četvrtak o pomenutim inicijativama razgovarala i sa direktorom Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoranom Tegeltijom, te vjerujemo da će nadležne institucije pronaći u što skorije vrijeme adekvatno rješenje u interesu poboljšanja zdravstvene zaštite građana -, naveli su iz Fonda Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana