Fond zdravstvenog osiguranja RS na listu uvrstio i koncentrator kiseonika

M. L.
Fond zdravstvenog osiguranja RS na listu uvrstio i koncentrator kiseonika

BANjALUKA - Koncentrator kiseonika je od ovog mjeseca uvršten na listu medicinskih sredstava koje finansira Fond zdravstvenog osiguranja RS, čime je pojednostavljena procedura odobravanja ovog medicinskog sredstva za one koji boluju od hroničnih plućnih bolesti.

Iz Fonda zdravstva saopšteno je da je ovo omogućeno izmjenom Pravilnika o pravu na medicinska sredstva, kojim su i preciznije definisane indikacije za odobravanje ovog medicinskog sredstva, dok će i procedura finansiranja ovog pomagala biti znatno brža i jednostavnija.

- Koncentrator kiseonika predlaže konzilijum pulmologa na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite (Univerzitetski klinički centar Srpske), odnosno tri ljekara specijalista iz referentnih zdravstvenih ustanova sekundarnog nivoa, a o tom prijedlogu odlučuje stručna komisija Fonda - pojasnili su u Fondu zdravstva.

Podsjetili su da se prije ove izmjene koncetrator kiseonika nije nalazio na toj listi, te da je Fond ovo sredstvo nabavljao putem javnih nabavki u izuzetno medicinski opravdanim slučajevima, odnosno za održavanje vitalnih životnih funkcija.

- Zbog komplikovanih procedura javnih nabavki često je dolazio do kašnjenja u isporuci ovog medicinskog sredstva- navodi se u saopštenju.

Iz Fonda ističu da i ovaj primjer jasno dokazuje sav nesklad Zakona o javnim nabavkama BiH sa stvarnim životom i potrebama, jer se na isti način tretira nabavka lijekova i medicinskih sredstava kao i sva ostala roba, poput kancelarijskog materijala i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana