Fond PIO zabilježio najveći broj osiguranika u istoriji postojanja

Srna
Fond PIO zabilježio najveći broj osiguranika u istoriji postojanja

BIJELjINA - Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske dostigao je najveći broj osiguranika u istoriji postojanja od 1992. godine - 318.702, saopšteno je iz Fonda.

Zaključno sa posljednjim danom juna u matičnoj evidenciji osiguranika Fonda PIO, to je više za 7.127. osiguranika u odnosu na isti period prošle godine.

"I pored blagog pada u periodu pandemije virusa korona u prvih šest mjeseci ove godine bilježi se stalni rast broja osiguranika za oko 1.000 na mjesečnom nivou, odnosno sa 312.707 u junu prošle godine na postojećih 318.702 osiguranika", navodi se u saopštenju

U Fondu ističu da broj osiguranika raste brže od broja korisnika prava, čime se direktno poboljšava i stopa zavisnosti, odnosno odnos između broja osiguranika i korisnika prava koji je na kraju juna 1,18 naprema 1.

Pozitivan trend rasta broja osiguranika i prihoda po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje uz poboljšanje strukture korisnika prava direktno utiču na poboljšanje stabilnosti penzijskog sistema Republike Srpske.

"Zahvaljujući setu ekonomsko-finansijskih mjera Vlade i podršci privrednim subje-ktima u prevazilaženju posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, rezultati koje bilježimo daju nam realne projekcije i očekivanja za dalji nastavak rasta broja osiguranika i prihoda po osnovu doprinosa i u drugoj polovini ove godine", ocijenio je direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana