Fond PIO RS: Karcinomi vodeći uzrok gubitka radne sposobnosti

Anita Janković Rečević
Fond PIO RS: Karcinomi vodeći uzrok gubitka radne sposobnosti

BANjALUKA - Maligna oboljenja su vodeći uzrok gubitka radne sposobnosti stanovnika u Srpskoj i u prošloj godini su se znatno izdvojila u odnosu na druge bolesti dostigavši procenat od oko 28 odsto.

Istakao je ovo direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS Mladen Milić navodeći da je lani nastavljen negativan trend rasta kada je u pitanju obolijevanje od karcinoma i gubitak radne sposobnosti u postupku ostvarivanja prava na invalidsku penziju.

- Na drugom mjestu su psihosomatske bolesti sa 22 odsto, a kardiovaskularna oboljenja, koja su godinama bila vodeći uzrok invalidnosti, lani su bila na trećem mjestu sa 16,8 odsto. To pokazuje da je zdravstveni sistem u RS značajno napredovao jer se sistemom prevencije i ugrađivanjem stentova smanjuje trajni gubitak radne sposobnosti - kazao je Milić na prijemu koji je juče upriličen za novinare u prostorijima Fonda u Banjaluci.

Milić je ponovio da su rezultati rada Fonda u 2019. najbolji u posljednjih 27 godina, koliko Fond i postoji. Dodao je da penziju isplaćuju za oko 267.000 korisnika od čega van Srpske živi 51.000 penzionera. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana