Filozofski fakultet Istočno Sarajevo: Od oktobra dva nova studijska programa

Srna
Filozofski fakultet Istočno Sarajevo: Od oktobra dva nova studijska programa

ISTOČNO SARAJEVO - Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu od ove akademske godine počeće nastava na dva nova studijska programa - Novinarstvo i odnosi sa javnošću, te revidirani i modernizovani Program za politikologiju i međunarodne odnose.

Rukovodilac Katedre za novinarstvo i politikologiju Vuk Vučetić izjavio je Srni da su dva nova studijska programa atraktivna, te da vjeruje da će privući veliki broj mladih koji su zainteresovani za novinarstvo, političke nauke, međunarodne odnose i odnose sa javnošću.

"Oba programa traju četiri godine, nakon čega studenti stiču zvanje diplomiranog novinara i komunikologa za odnose sa javnošću, odnosno diplomiranog politikologa. Cijenim da smo kreirali atraktivne studijske programe koji odgovaraju potrebama tržišta, ali i prate savremene trendove u struci", rekao je Vučetić.

Prema njegovim riječima, studijski program Novinarstvo i odnosi sa javnošću je jedinstven na ovim prostorima jer po završetku studija studenti stiču zvanje diplomirani novinar i komunikolog za odnose s javnošću, što nijedan drugi javni fakultet u BiH ne nudi.

"S obzirom na to da su novinarstvo i odnosi s javnošću međusobno povezani, cijenimo da će jedan izlazni profil koji objedinjuje znanja iz jedne i druge oblasti zapravo omogućiti studentima veliki broj različitih poslova koje mogu obavljati", smatra Vučetić.

On je istakao da je cilj Fakulteta bio da se ponudi moderan studijski program koji će omogućiti sticanje klasičnih znanja iz oblasti komunikologije i novinarstva, ali koji će u isto vrijeme biti obogaćen modernim i aktuelnim predmetima koji se tiču digitalnih tehnologija, korporativne komunikacije, marketinga na društvenim mrežama, te informatičke i medijske pismenosti.

"Odnosi sa javnošću postaju sve traženija i atraktivnija profesija na tržištu rada. Veliki broj javnih institucija, ali i privatnih kompanija, političkih partija, nevladinih organizacija, sportskih klubova ima potrebu za što boljim javnim predstavljanjem i kreiranjem prepoznatljivog imidža koji će im osigurati kvalitetniji i profesionalniji rad. Potreba za kadrom iz oblasti odnosa s javnošću je dodatno izražena s obzirom na sve veći razvoj novih kanala komunikacije kao što su društvene mreže, onlajn platforme, pametne tehnologije", rekao je Vučetić.

Prema njegovim riječima, u okviru ovog programa dodatni fokus biće i na praksi koju će studenti obavljati u medijskim kućama sa kojima Filozofski fakultet ima potpisane ugovore, ali i u različitim agencijama za odnose s javnošću, odjeljenjima za odnose s javnošću u javnim institucijama i privatnim kompanijama sa kojima ova visokoškolska ustanova planira da ostvari i formalnu saradnju.

"Cijenimo da ćemo na taj način nastaviti u kontinuitetu da stvaramo kvalitetan mladi kadar koji će biti poželjan na tržištu rada", naglasio je Vučetić.

Govoreći o Studijskom programu za politikologiju i međunarodne odnose, on je rekao da taj program postoji od 2015. godine, te da je odlučeno da se modernizuje i osvježi novim predmetima.

"U tom smislu, program je obogaćen predmetima iz oblasti političke teorije, opšte političke istorije, ali i nacionalne političke istorije, koji su nedostajali", pojasnio je Vučetić i dodao da je ovako modernizovan program usklađen sa programima koji postoje na različitim fakultetima u regionu i Evropi, kao što su Fakultet političkih nauka u Beogradu, Fakultet politikologije Moskovskog državnog univerziteta i Fakultet politikologije Sanktpeterburškog državnog univerziteta.

On je istakao da je cilj novog studijskog programa da obrazuje studente za rad u različitim javnim institucijama, institucijama lokalne samouprave, diplomatsko-konzularnim predstavništvima, ambasadama i naučnim institutima.

Vučetić je dodao da prijava kandidata za treći upisni rok traje do petka, 25. septembra, dok će polaganje kvalifikacionog ispita biti organizovano u ponedjeljak, 28. septembra u 9.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana