Film “Ratne priče sa Košara” premijerno prikazan i u Banjaluci

Srna
Film “Ratne priče sa Košara” premijerno prikazan i u Banjaluci

Banjaluka - Dokumentarno-igrani film “Ratne priče sa Košara” koji opisuje bitku na jugoslovensko-albanskoj granici 1999. godine, koja je trajala 67 dana, premijerno je večeras prikazan i banjalučkoj publici u Kulturnom centru Banski dvor.

Slađana Zarić, autor ovog filma u produkciji Radio-televizije Srbije, rekla je novinarima da film govori o kopnenoj ofanzivi koju je pokušala teroristička OVK u aprilu 1999. godine.

“Ovaj film nastao je kao pokušaj da ljudima koji su učestvovali u bitkama na Košarama i Paštriku poslije 20 godina zahvalimo za sve što su tada dali”, rekla je Zarićeva.

Ona je dodala da je film u Srbiji imao nevjerovatan rejting i gledanost na Jutjub kanalu.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji je večeras prisustvovao projekciji u Banjaluci, rekao je novinarima da je ono što je započeto zločinačkom akcijom “Oluja”, pa bombardovanjem Republike Srpske, nastavljeno NATO agresijom na SRJ, okončano bitkom na Košarama i bitkom na Paštriku.

Vulin je podsjetio da Srbija i srpski narod nisu ničim izazvali NATO agresiju, nisu ničim opravdali NATO agresiju, kao što srpski narod ničim nije izazvao ni opravdao ratove na prostoru bivše Jugoslavije.

“Mi zato moramo biti ponosni na junake sa Košara, Paštrika, Koridora, na stradalnike iz žOlujež i na sve one koji su srpski narod branili. Srpski narod ratove nije tražio ni izazvao”, istakao je Vulin.

On je rekao da je napad na jedan dio srpskog naroda napad na sve Srbe, bez obzira gdje oni žive.

“Moramo da razumijemo da srpski narod čije nacionalno pitanje još nije rešeno mora u sebi da razmišlja o jedinstvenom narodu koji ima jedinstvene interese i potrebe i koji ima potrebu da odlučuje sam o sebi”, istakao je Vulin.

On je rekao da Srbija koju vodi Aleksandar Vučić nije Srbija koja priznaje tuđe krivice, lažne simetrije i nije Srbija koja će povući i jedan jedini potez a da ne misli o svim Srbima bez obzira gdje oni žive.

“Samo jedinstveni možemo se nadati da će naša deca živeti u miru, a tamo gde Srbi ne odlučuju sami o sebi za njih nema ni istine ni pravde”, zaključio je Vulin.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je novinarima da je ovaj film veoma značajan jer je na Košarama odbranjena Srbija, a ako je odbranjena Srbija onda je odbranjena i Republika Srpska i čitav srpski narod.

“Ne treba da zaboravimo da je NATO bombardovao Srbe sa obje strane Drine. Zadesila nas je tragedija jednog naroda i upravo je ovo način da je otrgnemo od zaborava i da institucionalno gradimo kulturu sjećanja i pamćenja”, istakao je Kojić.

Kojić je izrazio zahvalnost Ministarstvu odbrane Srbije, Vulinu, autoru filma, te “Zastava filmu” što je večeras u Banjaluci premijerno prikazano herojstvo srpskih vojnika koje su oni zaista pokazali na Košarama.

Pukovnik Vojske Srbije Duško Šljivančanin, ratni komandant 53. Graničnog bataljona u vrijeme NATO agresije, rekao je novinarima da je velika čast prikazivati ovaj film pred borcima Vojske Republike Srpske i njihovim potomcima, koji su na ovim prostorima imali mnogo Košara i mnogo Paštrika u svojoj borbi.

On je izrazio zahvalnost u ime pripadnika ovog bataljona i boraca sa Košara na ukazanom poštovanju u Banjaluci. “Verujte, večeras se raduju duše 108 poginulih pripadnika u rejonu karaule Košare”, istakao je Šljivančanin.

Projekciji filma prisustvovali su ministri u Vladi Republike Srpske, narodni poslanici, narodni poslanici, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, predsjednik Skupštine Grada Banjaluke Zoran Talić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, istoričari, ugledni javni i kulturni radnici, te brojni građani.

Projekciju filma organizovao je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Srbsko sabranje “Baštionik”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana