Festival nauke okupio više od 30 izlagača

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Festival nauke počeo je danas u Banjaluci u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i okupio je više od 30 izlagača iz Srpske sa više od 150 eksperimenata i prezentacija.

Pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Miodrag Karanović rekao je novinarima da je cilj dvodnevnog festivala promocija nauke.

On je rekao da su na Festivalu pokrivene sve oblasti, od robotike, do prikaza bespilotnih letjelica, prezentacije nastavnog procesa, eksperimenata koji se izvode na fakultetima.

"Festival nauke ujedno može prestavljati i info dane kada su u pitanju sami smjerovi i studijski programi za upis na oba naša javna univerziteta", rekao je Karanović.

On je naveo da se ovogodišnji Festival održava na dvije lokacije - u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel, gdje se nalazi izložbeni dio i na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Nemanja Rakić rekao je da se ovaj fakultet uključio u Festival nauke sa svim što ima da ponudi, te da se u izložbenom dijelu može vidjeti nekoliko eksperimenata kolega sa smjerova hemija, geografija, fizika, informatika...

Osim toga, kaže Karanović, "otvorena su vrata" na fakultetu gdje je smješten planetarijum i akvarijum/terarijum i pripremljena projekcija predstave "Sunčev sistem na velikom odmoru".

"Predstava je potpuno novi pristup, gdje se spaja umjetnost i nauka i na taj način pokušavamo da dođemo do mladih ljudi i da ih edukujemo", kaže Karanović.

Na festivalu nauke učestvuje i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, a docent na Poljoprivrednom fakultetu ovog univerziteta Stefan Stjepanović kaže da je štand ovog fakulteta na kojem su postavke za poljoprivredu i šumarstvo jako posjećeni, te da se đaci i profesori interesuju za postavku.

Iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske navode da je cilj Festivala popularizacija nauke i njeno predstavljanje na što zanimljiviji način interesantan predškolarcima, osnovcima i srednjoškolcima, ali i ostalim posjetiocima.

Ulazak na Festival je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana