Fabrika obuće "Alfa" novo žarište virusa korona u Srpskoj: Modriča dokaz da epidemija nije gotova

Anita Janković Rečević
Fabrika obuće "Alfa" novo žarište virusa korona u Srpskoj: Modriča dokaz da epidemija nije gotova

MODRIČA - Fabrika obuće "Alfa" iz Modriče novo je žarište virusa korona u Srpskoj, gdje je danas "kovid 19" potvrđen kod 23 radnika, a zarazu je, prema riječima vlasnika te kompanije, donijela radnica koja je bila u Srbiji na sahrani.

Zbog porasta broja zaraženih mašine u preduzeću danas su ugašene, a vlasnik "Alfe" Ilija Jevtić priča da su problemi počeli krajem prošle sedmice.

- Jedna radnica je bila u Srbiji na sahrani. Po povratku u Modriču radila je dva dana, dobila je simptome i ostala kod kuće. Pogon u kojem je radila broji 40 ljudi, koje smo poslali u izolaciju čim smo saznali da je zaražena. Svi su testirani i 23 ih je pozitivno - priča Jevtić. Dodaje da "Alfa" zapošljava 450 radnika te da bi svi uskoro trebalo da budu podvrgnuti testiranju.

- Bris je uzet od 60 zaposlenih, a za 20 njih još čekamo nalaze. Volio bih da što hitnije budu testirani i preostali radnici da bismo mogli oformiti pogon za rad sa onima koji budu negativni. Robu koja je danas stigla sam morao vratiti partneru, a repromaterijal koji je trebalo da stigne u subotu sam otkazao. Ako naši partneri iz Austrije odustanu od narudžbi, imaćemo veliki problem - rekao je Jevtić. On je apelovao na svoje radnike, ali i sve građane Srpske, da se pridržavaju mjera i ne rizikuju zdravlje, ističući da je situacija u "Alfi" dokaz da epidemija nije gotova.

- Osjećam se kao bos na trnju. Đavo je tražio svoje i našao. Posljednja tri mjeseca smo radili bez prestanka, nismo imali nijednog zaraženog i vidite šta nam se sada desilo. Pridržavali smo se svih mjera, redovno dezinfikovali prostorije, mjerili temperaturu radnicima, nosili su maske, ali virus je ipak ušao u firmu - kazuje Javtić.

Direktor Doma zdravlja Modriča Darko Stefanović je rekao da je prvozaražena radnica domu u Doboju.

- Od 23 novozaražena dvije osobe imaju simptome bolesti i još ne znamo da li će biti smještene u dobojskoj bolnici ili dom. Hitno smo preduzeli sve potrebne epidemiološke mjere i sada nam je prioritet otkrivanje i analiza kontakata sa pozitivnim osobama - naveo je Stefanović.

On je istakao da je zbog rasta broja zaraženih u gradu prisutna doza straha među stanovništvom, ali uvjerava da će situacija biti pod kontrolom.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Modriči danas je zasjedao opštinski Štab za vanredne situacije, a sjednici je prisustvovao i vršilac dužnosti Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković, koji je rekao da će narednih dana biti identifikovani i testirani svi bliski kontakti zaraženih osoba. Komandant modričkog Štaba Mladen Krekić istakao je da će "Alfa" biti zatvorena narednih 14 dana, naglasivši da je na jučerašnjoj sjednici odlučeno da bude produžena zabrana posjeta domovima za stara lica, a naređena je i dezinfekciju svih javnih površina u gradu, kao i preduzeća sa većim brojem radnika te nošenje zaštitnih maski na javnim mjestima.

Iz Instituta za javno zdravstvo danas je saopšteno da je virus korona potvrđen kod 31 osobe u Srpskoj od 296 testiranih uzoraka. Među novozaraženim, osim 23 osobe iz Modriče, su i tri osobe iz Banjaluke, dvije iz Dervente i po jedna iz Prnjavora, Doboja i Prijedora. "Kovid 19" u RS do sada je potvrđen kod 1.469 osoba, a oporavila se 991 osoba.

Preminuli

Institutu za javno zdravstvo RS prijavljena je smrt još dvije osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona.

- Riječ je o muškarcu i ženi starijeg životnog doba iz Kotor Varoša i Banjaluke, sa hroničnim udruženim oboljenjima. U Srpskoj je do sada preminulo ukupno 116 osoba kod kojih je potvrđen "kovid 19" - rekli su u Institutu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana