Episkop Fotije: Saborni hram svjedok bitisanja pravoslavne zajednice

Srna
Episkop Fotije: Saborni hram svjedok bitisanja pravoslavne zajednice

TUZLA - Saborni hram Uspenja presvete Bogorodice u Tuzli svjedok je bitisanja pravoslavne zajednice i neraskidivi dio ovog grada, poručio je večeras Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije na svečanoj akademiji povodom 140 godina od osveštanja ovog hrama.

Akademiji u tuzlanskom Narodnom pozorištu prisustvovao je i Njegova svetost patrijarh Porfirijem, arhijereji, sveštenstvo, monasi, gosti i vjernici.

Episkop Fotije je, pozdravljajući prisutne, rekao da je velika čast obilježavanje ovog velikog jubileja.

“Ovo je mesto gde se molimo i služimo Bogu, ali je i svedok bitisanja naše pravoslavne zajednice, koja predstavlja neraskidivi deo ovog grada, koja je kroz istoriju doživljavala sve njegove uspone i padove kao svoje zajedno sa drugim sunarodnicima i žiteljima Tuzle”, rekao je episkp Fotije.

Vladika je rekao da se Srpska pravoslavna crkva /SPC/ neprestano moli za dobrobit svih njenih građana, bez obzira na vjeru i naciju.

“Ovo je veliki dan za zvorničko-tuzlansku eparhiju jer nas posetio patrijarh srpski Porfirije. Ovo je zaista veliki događaj, koji će, ako Bog da, biti upisan velikim, zlatnim slovima na dobrobit svih ljudi”, rekao je episkop Fotije.

Na akademiji je nastupio hor monaha manastira Kovilj, Muzički ansambl “Fenečki biseri” iz Beograda, mali hor Muzičke škole “Vojin Koamadina” iz Zvornika, te Kulturno-umjetničko društvo “Bosiljak” iz Dervente.

Recitatori Škole srpskog jezika Tuzla govorili su stihove Dobrice Erića, episkopa Fotija i drugih pjesnika.

Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi Srbije, rekao je da je dolazak patrijarha Porfirija u Tuzlu poruka da je SPC uz Srbe ma gđe god živjeli, ali i poruka prijateljima u ovom gradu da Srbija i Srbi žele da zajedno žive na ovim prostorima.

Popović je ocijenio da je ovo veliki događaj za građane u Tuzli, u BiH, za sve Srbe, pravoslavce.

“Patrijarh Porfirije putuje jako mnogo i našao je vreme i pokazao volju da na poziv vladike Fotija dođe i poseti vernike u Tuzli. To je velika poruka svim pravoslavcima i Srbima”, rekao je Popović novinarima.

On je napomenuo da su na ovom području Srbi živjeli i živjeće.

“Siguran sam da će ovaj događaj imati mnogo dobrih odraza u svim sferama, te da će nakon ove posete ojačati i kulturne i ekonomske i sve druge veze, na radost svih naroda koji žive u Tuzli”, rekao je Popović.

Patrijarh Porfirije započeo je danas dvodnevnu posjetu Tuzli, gđe mu je svečani doček priređen pred Sabornim hramom Uspenja Presvete Bogorodice.

U čast dolaska srpskog patrijarha u Sabornom hramu je služena doksologija.

Dolazak patrijarha srpskog Porfirija u Tuzlu uriličen je, između ostalog, i

povodom obilježavanja 140 godina od osveštenja Sabrnog hrama Uspenja Presvete Bogorodice.

Saborni hram u Tuzli sagrađen i osveštan 1882. godine, u vrijeme kada je Tuzla bila stjecište bogatih srpskih trgovaca.

Hram je građen osam godina, a nakon osveštanja postao je duhovni centar i mjesto sabiranja pravoslavnog naroda. Bio je dio naselja Srpska varoš, koje je bilo naseljeno srpskim življem na današnjem lokalitetu Panonskih jezera u Tuzli.

Patrijarh Porfirije će sutra u 9.00 časova služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana