"Elektrokrajina" uduplala dobit

Danijela Bajić
"Elektrokrajina" uduplala dobit

BANjALUKA - Preduzeće "Elektrokrajina" Banjaluka je u prvom tromjesečju ove godine ostvarilo neto dobit u iznosu od 4,56 miliona KM, što je za 117 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Finansijski bilansi preduzeća za prvi kvartal pokazuju da su ukupni prihodi povećani za 3,4 odsto i iznose 53,1 milion KM, dok su ukupni rashodi smanjeni za 1,5 odsto i iznose 48,5 miliona KM. 

"Elektrokrajina" je istovremeno smanjila kratkoročna potraživanja za 2,3 miliona KM ili 7,4 odsto, dok su ukupne obaveze umanjene za 6,2 miliona KM, odnosno 2,6 odsto u odnosu na kraj prošle godine. 

U Upravi "Elektrokrajine" navode da finansijski rezultati u prvom kvartalu oslikavaju prve pozitivne efekte cijelog niza preduzetih mjera u obimnom i složenom procesu reorganizacije i restrukturiranja preduzeća.

Vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Dragan Čavić ukazao je na to da je "Elektrokrajina" u proteklih godinu i po dana prošla najveće reformske izazove od završetka proteklog rata kako bi se uspostavila potpuno nova organizacija. 

On je napomenuo da su "Elektrokrajina" i ostala elektrodistributivna preduzeća u Republici Srpskoj od 1. aprila ove godine u potpunosti prestala sa poslovima snabdijevanja kupaca električnom energijom i postala operateri distributivnog sistema (ODS).

- Sada smo dobili mnogo efikasniji i ekonomičniji sistem sa vertikalno integrisanim upravljanjem, duplo manjim brojem rukovodilaca i direktnom kontrolom svih poslovnih procesa. Broj zaposlenih je od marta 2019. godine do danas smanjen skoro za trećinu, sa 1.908 na 1.295 radnika - istakao je Čavić.

Dodao je da je nosilac nove organizacione strukture tehnički kadar, dok je administracija svedena na deset odsto učešća.
Iako je optimizacija broja zaposlenih realizovana kroz isplatu stimulativnih otpremnina, uz značajan finansijski trošak preduzeća, puni efekti tog procesa na finansijske bilanse, naveo je Čavić, biće vidljivi u drugoj polovini 2023. godine. 

MJERE

"Elektrokrajina" je, kako je napomenuo Dragan Čavić, trenutno u fazi ozbiljnog restrukturiranja ukupnih obaveza, što će značajno poboljšati likvidnost preduzeća.

- Sve mjere koje preduzimamo imaju za cilj da "Elektrokrajina" sa novim statusom ODS-a postane potpuno likvidan sistem koji je u stanju da odgovori poslovima distribucije električne energije za potrebe tržišta, odnosno izgradnje i održavanja mreže i elektroenergetskih objekata - naglasio je Čavić.  
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana