Ekstrakt iz kore nara potencijalni štit od korone

Milijana Latinović
Ekstrakt iz kore nara potencijalni štit od korone

BANjALUKA - Ekstrakt iz kore ploda hercegovačkog nara mogao bi biti štit koji bi spriječio ulazak virusa korona u organizam čovjeka, jer se u laboratoriji pokazalo da djeluje, a to treba da potvrde i klinička ispitivanja.

Da bi nar, kao jedna od četiri biblijske biljke, koja se još naziva i “eliksirom mladosti”, mogao pomoći u prevenciji virusa korona, pokazalo je istraživanje tima banjalučkog Medicinskog fakulteta, koji čine dekan ove visokoškolske ustanove Ranko Škrbić, te njegove kolege Relja Suručić sa Katedre za farmakognoziju i Biljana Tubić sa Katedre za farmaceutsku hemiju. Ova visokoškolska ustanova je još prije dvije godine u saradnji sa Institutom “Dr Josif Pančić” iz Beograda započela ozbiljna istraživanja sa ekstraktima nara.

- Riječ je o ekstraktu koji se dobija iz kore nara koja se inače baca. Naše bake su tu koru sušile i od nje kuvale čaj djeci kada imaju dijareju. Potvrđeno je da ekstrakti dobijeni iz kore imaju antibakterijska dejstva i tako je sve krenulo. Ekstrakt smo počeli primjenjivati kod pacijenata koji imaju dijabetes tip dva i pokazalo se da preparat smanjuje masnoću i šećer u krvi, popravlja krvni pritisak i djeluje protivupalno. Tom studijom obuhvaćeno je oko 60 pacijenata i rezultati su bili fenomenalni - ispričao je Škrbić za “Glas Srpske”.

Kada je korona zakucala i na vrata Srpske, Škrbić je okupio svoje saradnike, koji su sve svoje znanje i trud uložili u novo istraživanje koristeći “in siliko” metodu ili kompjutersku hemiju.

Tubićeva pojašnjava da su istraživanje kandidovali za ranu fazu bolesti.

- Namjera nam je bila da utvrdimo da li supstance iz kore nara djeluju na sprečavanje ulaska virusa u organizam - rekla je Tubićeva.

Suručić pojašnjava da su informacije do kojih su došli drugi istraživači i saznanja o virusu korona bili dobra baza za početak.

- Ispitivali smo složene hemijske strukture iz kore nara, te poredili efekte koji se dobiju njihovom upotrebom sa efektima lijekova koji su na početku pandemije korišćeni u Kini kao terapija - kazao je Suručić.

Prvi čovjek Medicinskog fakulteta ističe da ovim istraživanjem, koje je objavljeno i u jednom kanadsko-američkom časopisu, ispitivanja o ljekovitom svojstvu nara ne prestaju. Naime, kako kaže Škrbić, cilj istraživačkog tima je da poslije nekoliko laboratorijskih analiza dođu i do kliničkog ispitivanja, te da ekstrakt iz kore nara počne i zvanično da se primjenjuje.

 Serološko istraživanje

Ranko Škrbić je kazao da Medicinski fakultet ima pune ruke posla i kada je riječ o velikom serološkom ispitivanju.

- Kolege iz banjalučkog Doma zdravlja već dva dana pozivaju porodice na testiranje. Stiglo nam je prvih 40 uzoraka i smatram da ćemo već početkom naredne sedmice završiti Banjaluku. Idućih dana počeće prikupljanje uzoraka i u domovima zdravlja u okolnim opštinama - rekao je Škrbić i dodao da bi do kraja decembra trebalo da imaju i prve rezultate o kolektivnom imunitetu građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana