Džubur: BiH se ne može stabilizovati bez jake poljoprivrede

Srna
Džubur: BiH se ne može stabilizovati bez jake poljoprivrede

SARAJEVO - BiH se ne može stabilizovati bez jake poljoprivrede, poručio je danas predsjednik Odbora Predstavničkog doma Federacije BiH /FBiH/ za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Ahmed Džubur.

“Stanje u poljoprivredi i prehrambenoj industriji nije kao prije epidemije /virusa korona/ i zbog toga je neophodno pronaći način da se popravi”, rekao je Džubur na konferenciji za novinare.

On je istakao da su na današnjoj sjednici Odbora usvojene određene inicijative koje se odnose na spas poljoprivrede i prehrambene industrije dok traje epidemija, te dodao da će se od naredne sedmice na svakih sedam do deset dana održavati tematske sjednice na kojima će razgovarati o ovoj temi.

“Naredne sedmice počinjemo sa onim sektorima koji su u najdelikatnijoj poziciji. Riječ je o proizvodnji mesa i mlijeka gdje ćemo okupiti značajan broj lica, velikih proizvođača, predstavnika ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i uglednih profesora, analizirati situaciju i predložiti mjere koje će omogućiti da se ovo stanje prevaziđe”, rekao je Džubur.

On je naglasio da se više od 15.000 domaćinstava počelo baviti poljoprivrednom proizvodnjom i da je riječ o malim proizvođačima koji će konzumirati fond od nekih 10 miliona KM.

Džubur smatra da se mora pronaći način da se Fond za poljoprivredu znatno poveća nakon jučerašnje odluke EU da se BiH na raspolaganje stavi oko 250 miliona evra za spas ekonomije, od čega će znatan dio ići za razvoj poljoprivrede.

“Danas smo od ministra dobili uvjerenje da će poljoprivrednicima u relativno kratkom roku biti isplaćeno nešto više od dva miliona KM za projekte iz 2012. godine. Pokrenuta je inicijativa da se enormno veliki viškovi u mesnoj industriji, uz pomoć Savjeta ministara apsorbuju kroz institut robnih rezervi. Ti viškovi su nastali zbog nepostojanja turističke sezone i rada ugostiteljskih i drugih objekata”, rekao je Džubur.

Predsjednik Seljačkog saveza FBiH Dragan Pavlović naglasio je da su poljoprivrednici proizvodili i za vrijeme pandemije, ali da su došli u situaciju da svoje proizvode ne mogu plasirati na tržište.

Pavlović kaže da su se sada pojavili “korona-poljoprivrednici”, odnosno, ljudi koji su zbog otkaza bili prinuđeni da se vrate na selo.

“Ulaganja u poljoprivredu se moraju drastično promijeniti i mislim da će nadležni konačno shvatiti da se bez vlastite hrane ne možemo boriti protiv pandemije i drugih nedaća. BiH proizvodi samo osam odsto konzumne hrane za svoje potrebe. To pod hitno moramo promijeniti”, poručio je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana