Duža brazda garantuje pune trpeze

Milijana Latinović, Anita Janković-Rečević
Duža brazda garantuje pune trpeze

BANjALUKA - Proljećno sunce izmamilo je u njive ratare širom Republike Srpske koji pripremaju dužu brazdu i siju povrće što je siguran znak da će hrane biti dovoljno na domaćim trpezama.

Situacija u vezi sa širenjem virusa korona nije omela domaće poljoprivrednike koji uveliko siju krompir, luk, kupus i ostalo povrće.

Poljoprivrednik iz Gradiške Dane Paspalj kaže za “Glas Srpske” da u potkozarskim selima život nije stao zbog virusa, te da je sjetva povrća u punom jeku.

- Krompir ćemo idućih dana zasijati na 140 dunuma, a luk smo već posijali na oko osam, a pšenicu na sedam hektara. Ako nas vrijeme posluži godina će biti rodna, hrane neće manjkati - istakao je Paspalj.

Ovaj domaćin kaže da među poljoprivrednicima nema panike i da svi obavljaju svoje uobičajene poslove na njivama i u baštama.

Pune ruke posla ovih dana imaju i poljoprivrednici u Lijevče polju koji ističu da sjemenskog materijala ima dovoljno i da planiraju zasijati veće površine nego lani.

- Luk smo odavno zasijali, a sjetva krompira je u punom jeku. Vrijeme nam ide naruku i već idućih dana planiramo iznositi kupus na njivu, dok će paprika i paradajz još malo sačekati - ispričao je za “Glas Srpske” poljoprivrednik iz Lijevča polja Duško Banjac.

Krompira koji je neizostavna namirnica u domaćoj kuhinji neće manjkati ni u rogatičkim selima jer se tamošnji ratari uveliko pripremaju za sjetvu tog povrća.

- Poljoprivrednici nisu i neće pokleknuti pred nedaćama. Svako domaćinstvo planira da zasije više povrća, neka se nađe. Ne znamo šta vrijeme nosi, ali smo sigurni da će hrane biti - rekao je Rogatičanin Dragomir Džida koji krompir planira zasijati na oko 25 hektara.

Osim poljoprivrednika u seoskim domaćinstvima, na njive su pohrlili i oni koji su do sada na selo odlazili samo na odmor.

- Imam vikendicu nedaleko od Banjaluke i nekoliko dunuma obradive zemlje. Zasijaćemo ove godine krompir, pasulj i luk, dobro će doći s obzirom na novonastalu situaciju - kazala je Banjalučanka Marija G.

I u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da očekuju povećanje sjetvenih površina.

- Poljoprivredne apoteke su snabdjevene repromaterijalom, a evidentna je i povećana potražnja za sjemenima što nam potvrđuje da će uz lijepo vrijeme biti zasijano više hektara - naveli su u resornom ministarstvu. Podsjetili su da su svi podsticaji za prošlu godinu isplaćeni u rekordnom roku, kao i da je već isplaćeno oko devet miliona maraka podsticaja za ovu godinu, a sve u cilju da se poljoprivrednicima olakšaju uslovi proljećne sjetve.

- Mnogi su zasijali bašte i rade punom parom. Hrane će sigurno biti - istakli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Radna snaga

Dane Paspalj ističe da je i za poljoprivrednike najveći problem nedostatak radne snage.

- Sela su ionako poprilično pusta i teško je obezbijediti radnike za sve poslove na njivi, a i prema preporukama nadležnih sva masovnija okupljanja su zabranjena, pa svako za sebe radi koliko može - rekao je Paspalj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana