Duvanski dim ubija i djecu

Anita Janković-Rečević
Duvanski dim ubija i djecu

Banjaluka - Alarmantne brojke od 9.000 umrlih godišnje u BiH od bolesti povezanih sa cigaretama upozoravaju da treba zabraniti pušenje u zatvorenim javnim mjestima, a analize pokazuju da u borbi protiv ove pošasti značajnu ulogu ima i povećanje akciza na duvanske proizvode.

Iz Kancelarije Svjetske banke u BiH upozoravaju da je od 9.000 umrlih, 900 pasivnih pušača, uključujući i djecu koja su izložena duvanskom dimu. Navode da bi, ukoliko nadležni u zemlji ništa ne preduzmu u širenju svijesti o štetnosti duvanskog dima, u naredne dvije decenije u BiH zbog upotrebe duvana prerano moglo umrijeti 180.000 ljudi.

U okviru podizanja svijesti o štetnosti duvanskog dima u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru ovih dana održana je kreativna instalacija “Život u dimu”, koju je posjetilo više od 10.000 ljudi. Cilj je bio da se prikaže kako izgleda borba građana za čist vazduh u zatvorenim prostorijama punim duvanskog dima.

Šef kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Emanuel Salinas ističe da je neophodno zaštititi djecu i one koji su izabrali da ne puše, zbog čega je na području BiH pokrenuta inicijativa “Klima bez dima”, u okviru koje se zagovaraju nova zakonska rješenja kojim bi bilo zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru.

Jedna od bolesti koja nastaje nakon dugogodišnjeg izlaganja duvanskom dimu i koja odnosi živote je hronična opstruktivna bolest pluća od koje uglavnom obolijevaju osobe srednjeg i starijeg životnog doba.

Specijalista za plućne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS Siniša Gajić kaže da je ova bolest progresivna i neizlječiva, te da je pušenje glavni uzrok za njeno nastajanje. 

- Ova bolest je na četvrtom mjestu u svijetu po broju oboljelih. Trenutno je oko 175 miliona oboljelih i hronična opstruktivna bolest pluća godišnje odnese oko tri miliona života - rekao je Gajić.

On je naveo da je cilj akcije besplatnog mjerenja kapaciteta pluća građanima, koju je u ponedjeljak organizovao UKC povodom obilježavanja Svjetskog dana hronične opstruktivne bolesti pluća, unapređenje pulmološkog zdravlja stanovništva, kao i ukazivanje na štetnost pušenja.

- Prema ispitivanjima, od 80 do 90 odsto osoba s ovom dijagnozom su hronični ili bivši pušači, a prestanak pušenja je osnovna prevencija - rekao je Gajić i naglasio da su prvi simptomi dugotrajan kašalj, iskašljavanje, nedostatak vazduha u toku fizičke aktivnosti i zviždanje u grudima.

Da u borbi protiv duvanskog dima rezultate daje i akcizna politika i rast cijena duvanskih proizvoda u BiH pokazalo je istraživanje “Unapređenje sistema oporezivanja duvanskih proizvoda u BiH - kako kreirati zadovoljavajuću politiku za društvo?” U dokumentu koji je izradio tim istraživača s Univerziteta u Banjaluci navedeno je da potrošnja duvanskih proizvoda u BiH ima tendenciju stalnog pada od 2005. godine, te da se od 2010. godine, nakon uvođenja akcizne politike, bilježi i blagi pad broja pušača.

- Prema podacima Svjetske banke, prevalenca u BiH je veća kod muškaraca nego kod žena. Broj pušača muškog pola 2016. godine iznosio je 46,9 odsto, dok je broj žena koje su konzumirale duvanske proizvode bio 28,5 odsto - navedeno je u ovoj studiji, koja je pokazala i da je konzumiranje duvanskih proizvoda zabrinjavajuće visoko među mlađom populacijom, u uzrastu između 15 i 18 godina.

Voditelj projekta za BiH Borislav Vukojević kaže da su došli do rezultata da svako povećanje akciza, odnosno poreskog opterećenja cigareta dovodi do nekog smanjenja.

- Nismo tretirali crno tržište i uvijek postoji mogućnost da dio pušačke populacije pripada tom segmentu koje ne možemo istražiti - rekao je Vukojević i dodao da bi rezultati bili daleko bolji kada bi uz akciznu politiku bile primjenjivane preventivne mjere poput širenja svijesti o štetnosti pušenja, sprovođenja programa za odvikavanje i  slično.

Razlozi za pušenje

Saznanja do kojih je došao tim istraživača Univerziteta u Banjaluci pokazao je da su najčešći razlozi za konzumiranje duvanskih proizvoda zadovoljstvo, navika i socijalna interakcija sa drugima. Njihove ankete su pokazale da su građani svjesni negativnih efekata pušenja, ali da je to nedovoljan razlog da odustanu od cigareta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana