Dušan Kozić novi predsjednik Skupštine Asocijacije

Srna
Dušan Kozić novi predsjednik Skupštine Asocijacije

PALE - Dušan Kozić novi je predsjednik Skupštine Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske”, a doživotni počasni predsjednici su Božidar Vučurević, Vojislav Maksimović i Dragan Mićić, odlučeno je na današnjoj sjednici Skupštine Asocijacije, održanoj na Palama.

Kozić je poručio da će nastojati da u uzburkanom političkom moru BiH budu svetionik i opoziciji i strankama na vlasti da privedu kraju poslove srpskog naroda započete devedestih godina.

Na današnjoj sjednici za predsjednika Kordinacionog odbora Asocijacije izabaran je Stevan Medić, inače poslanik prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH.

On je rekao da su danas donijeli nekoliko neophodnih odluka da bi mogli nastaviti rad, te su tako izabrali predsjednika Skupštine, nadzorni odbor.

“Kordinacioni odbor predstavlja Skupštinu, a sada po ovom statutu imamo puno ovlaštenje da možemo raditi onako kako smo i zamislili. Asocijacija će nastaviti svoj rad onako kako je bilo planirano našim programom”, naveo je Medić.

Sjednici je u ime srpskog člana Predsjedništva BiH prisustvovao Boško Tomić koji je poručio da Asocijacija može računati na podršku srpskog člana Predsjedništva i Vlade Srpske.

Tomić je novom rukovodstvu i Asocijaciji poželio srećan i uspješan rad, te dodao da će sarađivati sa njima.

Počasni predsjednik Asocijacije Vučurević rekao da su oni vanstranački, da je Republika Srpska stvorena voljom naroda, kao i da je jedno stvoriti državu, a drugo braniti.

Prema njegovim riječima, Asocijacija “Stavraoci Republike Srpske” je bila na čelu srpskog naroda da stvori državu, a da su je borci odbranili, što ne treba miješati niti se smiju sukobljavati, jer ko god drugačije postupa čini zlo svome narodu.

Prvi predsjednik Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” bio je Momčilo Krajišnik, koji je 15. septembra preminuo od posljedica virusa korona.

Član prve Vlade Republike Srpske i član Asocijacije Petra Marković rekla je da Krajišnika niko ne može zamijeniti, jer je bio čovjek koji je sinonim Srpske.

“Danas je 40 dana od smrti predsjednika Krajišnika pa su obećali da će Asocijaciju održavati, raditi kako bi dobila svoj status koji zaslužuje i ona i njeni članovi”, dodala je Markovićeva.

Skupština srpskog naroda u BiH proglašena je na današnji dan 1991. godine, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u tadašnjoj Skupštini SR BiH. Za prvog predsjednika Skupštine srpskog naroda u BiH izabran je Momčilo Krajišnik.

Od njenog proglašenja, administrativno sjedište Skupštine bilo je u Sarajevu, da bi nakon izbijanja ratnog sukoba bilo izmješteno na Pale, a od 1998. godine sjedište Narodne skupštine Republike Srpske premješteno je u Banjaluku, gdje se i danas nalazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana