Dug prema Fondu PIO RS pokrio bi pet mjesečnih penzija

Dragana Orlović
Dug prema Fondu PIO RS pokrio bi pet mjesečnih penzija

BANjALUKA - Potraživanja Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske po osnovu doprinosa na kraju septembra ove godine iznosila su 490,6 miliona maraka i veća su za oko 9,1 milion KM u odnosu na isti period prošle godine, potvrdili su u ovom fondu.

Ako se uzme u obzir da je za isplatu oktobarske penzije bi­o potreban 102,1 milion maraka u bruto iznosu, kada bi dužnici izmirili sav trenutni dug za neuplaćene doprinose, to bi bilo dovoljno novca za isplatu skoro pet penzija na mjesečnom nivou.

Neizmirene obaveze za doprinose za PIO imaju mnogi, od raznih sportskih i kulturnih ustanova, bolnica, pa do javnih i privatnih preduzeća, kao i veliki broj lokalnih zajednica. Zdravstvene ustanove i dalje su na gotovo samom vrhu liste dužnika.

- Ukupna potraživanja po osnovu doprinosa od javnih zdravstvenih ustanova su 141,26 miliona maraka. Većina ih ima potpisan ugovor o reprogramu, i to u iznosu od 72,70 miliona KM - naveli su u Fondu PIO.

Kada je u pitanju javni sektor, dug za doprinose je 191,9 miliona maraka. Ipak, ukupna dugovanja privatnog sektora su daleko veća, jer njegove neizmirene obaveze prema penzijskom fondu premašuju 298 miliona maraka.

Tako potraživanja, kako navode u Fondu PIO, od privatnih preduzeća iznose 123,95 miliona maraka, od samostalnih djelatnosti 94,24 miliona, a od akcionarskih društava 62,89 miliona maraka.

Udruženja građana i sportski klubovi za neuplaćene doprinose za PIO duguju 7,83 miliona maraka.

S druge strane, ni opštinska preduzeća ne izmiruju redovno obaveze. To potvrđuje njihov dug od 8,46 miliona maraka.

- Tu su i potraživanja od različitih subjekata po osnovu stečaja koja iznose 88,86 miliona maraka. Realno, tu je naplata potraživanja otežana i dosta neizvjesna - ističu u Fondu PIO RS.

Kada su u pitanju lokalne zajednice u Republici Srpskoj, njihov dug za doprinose za PIO na kraju septembra ove godine bio je 4,5 miliona maraka.

Na listi dužnika nalaze se tri grada, i to Doboj, koji za doprinose za PIO duguje 905.150 maraka, zatim Zvornik, koji je dužan 168.455, i Trebinje sa dugom od 61.670 KM.

Neizmirenih obaveza imaju i mnoge opštine. Fond PIO od Kneževa za doprinose potražuje 45.215 maraka, od opštine Srbac 39.000, dok su potraživanja od Kozarske Dubice blizu 414.000 maraka.

Dugove prema Fondu PIO za doprinose imaju i opštine Brod, Petrovo, Ugljevik, Pelagićevo, Istočno Novo Sarajevo, Sokolac, Bileća i Nevesinje.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je za “Glas Srpske” da je, kada je riječ o dugovanjima prema Fondu PIO, gdje privatni sektor duguje više od javnog, tu u dobroj mjeri riječ o dugovanjima firmi u stečaju.

- Ta sredstva su najvjerovatnije trajno nenaplativa. Vidljivo je neko manje povećanje dugovanja poslodavaca u odnosu na neki prethodni period, a to je vjerovatno dijelom rezultat i problema koje je donijela pandemija virusa korona, jer su dugovi povećani najviše kod zanatskih radnji - rekao je Trivić.

Predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić kaže za “Glas Srpske” da postoji različit pristup kada su u pitanju prihodi koje lokalne zajednice ostvaruju.

- Konkretno, u Istočnom Novom Sarajevu je mali procenat udjela poreskih prihoda u ukupnom prihodu i u ukupnom budžetu opštine. Upravo zbog toga su vjerovatno i kasnili sa uplatom doprinosa - naveo je Ćosić.

Međutim, sve lokalne zajednice treba da, kako ističe, ispunjavaju svoju zakonsku dužnost i izmiruju obaveze. Dodaje i da Poreska uprava RS uvijek ima mehanizam kako da naplati sve te prihode.

- I kada se na neki način gleda kroz prste lokalnim zajednicama, tu je mehanizam zaštite, odnosno blokada računa i naplata prihoda sa zateznom kamatom - naveo je Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana