Država i pravosuđe moraju zaštiti žrtve nasilja

Aleksandar Stojanović
Država i pravosuđe moraju zaštiti žrtve nasilja

BANjALUKA - Kazne za izvršioce nasilja nad ženama i nasilja u porodici moraju biti strožije kažnjavani, a država mora preduzeti veću brigu o žrtvama, poruka je sa panel diskusije koju je organizovala Unija studenata socijalnog rada.

Na ovom skupu govorili su profesor Pravnog fakulteta i narodni poslanik Ivanka Marković, koordinatorica "Sigurne kuće Banjaluka" Amela Bašić-Tomić, viši asistent na Fakultetu političkih nauka Andrea Rakanović Radonjić i psiholog iz Centra za socijalni rad Neda Dragić.

Profesorica krivičnog prava i narodni poslanik Ivanka Marković kazala je da je zakonodavni okvir u pogledu kazni i zaštite žena i djece dobar, ali da su kazne izrazito blage i da zaštita žrtava nakon što je nasilje učinjeno nije adekvatna.

- Problem je što oni koji tumače zakon, odnosno sudije, u odmjeravanju kazne kao olakšavajuću okolnost nerjetko uzimaju to da je učinioc roditelj maloljetne djece, porodičan čovjek i slično. Takođe, neophodno je da država ekonomski osnaži žrtve nasilja kako bi se one, nakon nasilja koje su preživjele, osamostaliti i da ne zavise od učinioca – kazala je Markovićeva.

Asistentica na FPN-u Andrea Rakanović Radonjić podsjetila je da je BiH jedna od prvih zemalja regiona koja je ratifikovala Istanbulsku konvenciju na osnovu koje je regulisano zakonodavstvo, ali da je potrebno dodatno raditi na svijesti i primjeni tih pravila.

- Naš mentalitet je takav da se dosta toga prećuti i to je ono što moramo popraviti. Poražavajući su rezultati da je nasilje nad ženama i porodici mnogo rasprostranjenije, nego što ima prijavljenih slučajeva. Dužnost je i nas građana, ako znamo, pa čak i ako sumnjamo da u nekoj porodici postoji nasilje, da ga prijavimo – rekla je Rakanović Radonjić.

Predsjednica Unije studenata socijalnog rada Sonja Kavaz rekla je da je potrebno više govoriti o ovoj temi i uključiti sve relevantne faktore kako bi se podigla svijest o zaštiti žena i djece.

– Kao organizacija studenata socijalnog rada, smatramo da je neophodno još više aktuelizovati ovaj problem, te zajedničkom i koordinisanom borbom podizati svijest o istom. Panel diskusijom želimo da damo svoj doprinos i otvorimo pitanja o značaju izmjene i dopune Zakona, kada je u pitanju borba protiv nasilja nad ženama – rekla je Kavazova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana