Drvarčani sedmi dan mirnim okupljanjem zatražili hitno uklanjanje otpada iz Italije

Milijana Latinović
Drvarčani sedmi dan mirnim okupljanjem zatražili hitno uklanjanje otpada iz Italije

DRVAR - Mještani Drvara okupili su se sedmi dan za redom i mirnim protestom zatražili od nadležnih hitno uklanjanje otpada koji je na teritoriju ove opštine dovezen iz Italije.

Mirni skup kojem je prisustvovalo dvadesetak Drvarčana obezbjeđivao je veliki broj policajaca koji nisu dozvolili da mještani blokiraju put prema Bosanskom Petrovcu kao što je to bio slučaj proteklih dana.

Podršku okupljenima pružila je i načelnica Drvara Dušica Runić koja je izrazila zahvalnost građanima koji su ukazali na problem.

- Mirnim iskazivanjem nezadovoljstva riješili smo 40 odsto problema. Pozvali smo da se u rješavanje problema uključe sve nadležne institucije što je i učinjeno. Čekamo uklanjanje otpada kako su i naložila nadležna ministarstva - rekla je Runićeva.

Dodala je da je Krizni štab Livanjskog kantona danas izdao naredbu da se do daljnjeg događaju svi skupovi zbog trenutne epidemiološke situacije te pozvala Drvarčane da narednih dana ostanu u svojim domovima.

- Sve do sada radili smo po zakonu zato vas pozivam da se do daljnjeg ne okupljamo. Nadam se da će naši zahtjevi biti ispunjeni u što skorijem roku a ako ne budu vidjećemo šta dalje. Zaustavili smo dalji uvoz otpada u Drvar, sve dozvole uvozniku su poništene. Na nama je da budemo strpljivi i istrajemo da otpad bude izmješten  iz Drvara - naglasila je Runićeva.

Oko 300 tona tekstilnog otpada dovezeno je prošle sedmice i istovareno u napuštene hale nekadašnjeg preduzeća "Grmeč" u ovoj zapadnokrajiskoj opštini. 

Dozvolu za uvoz otpada firmi "Krom reciklaža" izdalo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana