Drva kupuju i na plus 40

Glas Srpske
Drva kupuju i na plus 40

Bijeljina - Iako temperature ovih dana dostižu i do 40 stepeni, veliki broj građana Srpske uveliko se priprema za zimu i po povoljnijim cijenama kupuje ogrev.

Prodavci kažu da bolja prodaja drveta za ogrev tek predstoji, a oni koji razmišljaju unaprijed i nastoje da prođu jeftinije već pune svoje drvarnice.

Bez obzira na visoke temperature, Prijedorčani već odavno razmišljaju o nabavci ogrevnog drveta. Milka Z. kaže da svake godine nakon prestanka sezona grijanja već brine o novoj.

Cijena kubika hrastovog drveta u Prijedoru je 70 KM, a bukovog 80 KM, što je neznatno skuplje nego lani, ali opet mnogo jeftinije nego što će biti na jesen.

- Prošle godine je cijena  bukovog drveta u oktobru bila 90 KM i tu se nije zadržala, nego je dostigla 100 KM, tako da ove godine drva treba nabaviti na vrijeme - kaže Prijedorčanin Milan G.

Inače, cijena drveta u susjednoj FBiH je već sada viša od 100 KM, tako da je potražnja za ogrevom na području Prijedora već sada velika. Cijene su iste i na području Gradiške, gdje građani takođe već razmišljaju kako spremno dočekati zimu. Bojan Janković grije se na drva i potrebno mu je najmanje 20 metara za jednu grijnu sezonu.

- Kupio sam već 10 metara jasena i naručio sam i hrasta. Kupujem ranije drva jer je bolja ponuda i povoljnija cijena. Nadam se da će i zima biti blaga, pa da nešto drva ostane - kaže Janković.

Prodavci u Gradišci ističu da se tokom juna, zbog obilnih kiša, drva nisu mogla izvlačiti iz šuma, tako da je potražnja u julu i avgustu mnogo veća.

- Imamo hrast, bukvu, grab, cer, jasen... Ljudi dolaze, gledaju i kupuju, uprkos tome što se žale da je skupo - pričaju prodavci.

U preduzećima koja se bave prodajom ogreva u Semberiji kažu da je potražnja velika, ali da od idućeg mjeseca očekuju još veću zainteresovanost građana.

- Više se raspituju nego što kupuju, mada su narudžbe odavno počele. U ponudi imamo bukvu, cer, hrast i grab i cijene su 90 maraka po kubnom metru - naveo je Radomir Stojanović, vlasnik  "MP komerca", koji se bavi prodajom ogreva.

Kada je riječ o kupovini, građani uglavnom kalkulišu zbog cijena koje su im, kako kažu, previsoke.

- Sada ogrev kupuje onaj ko ima novac, a najviše penzioneri, posredstvom kredita ili na rate. Međutim, u posljednje vrijeme na tržištu manjka sirovine, što će sasvim sigurno dovesti i do podizanja cijena u narednom periodu - dodao je Stojanović.

Za metar cijepanih drva Fočaci ove godine moraju da izdvoje između 70 i 80 KM, dok se cijena kubnog metra u balvanima kreće oko 45 maraka, zavisno da li kupuju od drvoprerađivača ili u ŠG "Maglić" Foča. Međutim, prodaja ogreva u Foči još nije u punom jeku. Građani još uvijek uživaju u lijepim i toplim danima, te ovu obavezu ostavljaju za kraj septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana