Drugi dan Međunarodne konferencije posvećen raftignu

Srna
Drugi dan Međunarodne konferencije posvećen raftignu

BANjALUKA - Drugi dan Međunarodne konferencije turizma, koja se održava u Banjaluci, bio je posvećen raftingu kao vodećoj avanturističkoj ponudi u ovom gradu koji će 2022. godine biti domaćin Svjetskog prvenstva u raftingu.

Aleksandar Pastir, predsjednik Rafting kluba /RK/ “Kanjon”, rekao je da se konstantno radi na obuci skipera i spasilačkih timova na vodi da kako bi Banjaluka spremno dočekala Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

On je istakao da je veoma bitna obuka i edukacija vodiča, odnosno skipera, turističkih radnika i institucija, povezivanje na regionalnom nivou i dovođenje velikog broja turista, pogotovo inostranih, kojima imaju šta da ponude.

“Bezbjednost na rijeci je najvažnija stvar, bez obzira da li je to sportski, rekreativni ili turistički rafting, tako da se alkohol sigurno ne uklapa u tu priču, jer jednostavno upotreba alkohola i bezbjedni rafting ne idu zajedno”, rekao je Pastir.

U Rafting centru “Kanjon” održana je radionica za novinare o temi “Bezbjednost na vodi u avanturističkom turizmu”, saopšteno je iz RK “Kanjon” Banjaluka.

Direktor Sportsko-rekreativnog rafting centra “Tararaft” iz Foče Mirko Davidović rekao je da su ovakve konferencije veoma bitne da bi se skrenula pažnja da se standardi, pravilnici i zakonska regulativa moraju poštovati, te da je upravo zbog toga što pružaoci usluga na Tari nisu pratili svjetske standarde dolazilo je do neželjenih pojava na samoj rijeci.

Konferenciju je otvorio Neven Stanić, načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, koji je naglasio važnost ovakvih radionica, jer je to prilika da pružaoci usluga kažu sa kakvim se nedaćama suočavaju.

Učesnici konferencije naveli su da je zbog pandemije virusa korona ovo bila jedna od najlošijih godina za pružaoce usluga u raftingu.

Konferencija je okončana “Vrbaskom regatom”, koju su organizovali Turistička organizacija grada Banjaluka i RK “Kanjon”, na ruti od Bijelog potoka do rekretativnog centra “Kanjon” u Karanovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana