Druga doza Prijedorčanima stiže na vrijeme

Danijela Bajić
Druga doza Prijedorčanima stiže na vrijeme

PRIJEDOR - Stanovnici Prijedora stariji od 65 godina, koji čekaju revakcinaciju, ne treba da brinu jer će, uvjeravaju nadležni, na vrijeme biti obezbijeđene potrebne količine druge komponente “sputnjika V”.

U Domu zdravlja Prijedor u ponedjeljak je obustavljena revakcinacija, budući da je zbog nestanka struje došlo do prekida hladnog lanca vakcine, pa je drugu dozu uspjelo da primi samo 140 od oko 1.500 građana. Zbog propadanja vakcina istragu je pokrenulo Okružno tužilaštvo Prijedor.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je za “Glas Srpske” da bi revakcinacija Prijedorčana trebalo da počne u roku od najviše sedam dana od dana kada je trebalo da je prime.  

- Ruska vakcina se sastoji iz dvije doze, prve i druge, odnosno crvene i plave. One su različitog sastava i samim tim ne pakuju se zajedno. Druga doza nam je sada stigla monodozno u smislu jedna bočica jedna doza. U Prijedor ćemo preusmjeriti potrebne količine druge komponente “sputnjik V” kako bi građani na vrijeme bili revakcinisani - kazao je Zeljković.

Da Prijedorčani mogu biti spokojni uvjeravaju i u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS ističući da će za građane, koji čekaju revakcinaciju, biti obezbijeđene potrebne količine druge komponente.

-  Na tome se već radi, kako bi revakcinacija mogla da se obavi što je prije moguće - kazali su u ministarstvu.

Zbog propadanja 1.342 vakcine vršilac dužnosti direktora prijedorskog Doma zdravlja Slobodan Javor juče je, kako je naveo, iz moralnih razloga ponudio ostavku.

- Odgovorno tvrdim da sam kao direktor učinio sve da bih spriječio ovo što se desilo - rekao je Javor, koji je dužnost preuzeo prije nešto više od tri sedmice. Dodao je da ovo nije prvi put da u ovoj zdravstvenoj ustanovi dolazi do prekida hladnog lanca i da se slična situacija desila i prije otprilike godinu, kada je tadašnja skupštinska većina predvođena SNSD-om razriješila direktora Doma zdravlja iz DNS-a i imenovala novog iz SNSD-a.

- U to vrijeme došlo je do prekida hladnog lanca vakcina koje su bile smještene u dva odvojena frižidera na dvije odvojene lokacije. Ono što je zanimljivo je da u tom trenutku nije nestalo struje, već je kabal iz tih frižidera bio u utičnici, ali nije bio uključen u struju. Da li je to bio ljudski faktor ili ne, u to ne ulazim - kazao je Javor i naglasio da je posebno obratio pažnju na čuvanje vakcina, s obzirom na saznanja o slučaju koji se desio prethodnom direktoru iz SNSD-a. Dodao je i da je urađeno sve što se moglo uraditi da se spriječi prekid hladnog lanca - od nabavke frižidera, zamrzivača, UPS-a, nadzora i aplikacije koja je pratila temperaturu unutar frižidera.

Glavni tužilac prijedorskog tužilaštva Mladen Mitrović je istakao da bi već danas mogli imati čistu sliku šta se desilo i ko je odgovoran.

- Mi utvrđujemo činjenično stanje i odgovornost konkretnih lica koji su u tom lancu, počevši od direktora Doma zdravlja pa naniže da vidimo ko je u tom lancu koji je bio zadužen za vakcine eventualno napravio taj propust - istakao je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana