Drljača: Lokacija Čerkezovac u svakom pogledu neprihvatljiva za skladištenje radioaktivnog otpada

Srna
Foto: GS

NOVI GRAD - Lokacija Čerkezovac je u svakom pogledu neprihvatljiva za skladištenje radioaktivnog otpada i odluka Hrvatske o izboru ove lokacije je politička, rekao je načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača

"Kad se pogleda radijus od 20 kilometara tu su opštine Bužim, Bosanska Krupa, Krupa na Uni, Novi Grad i Kostajnica gdje živi više od 80.000 stanovnika. To je površina od 500 kilometara kvadratnih, gustina naseljenosti je 150-160 stanovnika po kilometru kvadratnom, što pokazuje da takav objekat ovdje ne može biti", rekao je Drljača.

On je istakao da su u BiH oko tri četvrtine prostora na koji potencijalni objekat može uticati, što Hrvatska nije uzela u razmatranje.

Drljača je naveo da do skoro niko nije imao podatke za tu spornu lokaciju, što govori da je izbor politička odluka.

On je naveo da su terenska istraživanja u Novom Gradu počela danas, a da su u Hrvatskoj ranije završena.

"Samo istraživanje nije dovoljno da Hrvatska odustane od svoje namjere, ali je važno da imamo podatke jer sigurno je da će i Hrvatska morati da predoči rezultate istraživanja. Smatram da je bitan kontakt sa Sekretarijatom ESPOO konvencije", rekao je Drljača i dodao da je prilika za rješavanje ovog problema sudski spor.

On je naveo da se često čuje kako je BiH sporo reagovala kada je riječ o problemu Trgovske gore.

"Hrvatska je davne 1999. godine odredila Čerkezovac kao lokaciju, što govori da ni oni nisu imali iskorak. Mislim da uz dodatni napor BiH može doći do cilja. Za nas je ova lokacije neprihvatljiva", rekao je Drljača.

U Novom Gradu danas je ozvaničen početak istraživanja na području uticaja planirane izgradnje odlagališta radioaktivnog u opštini Dvor u Hrvatskoj.

Ministar za postorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik razgovarao je sa rukovodiocima nadležnih institucija i stručnih timova iz Republike Srpske i Federacije BiH, te načelnikom opštine Miroslavom Drljačom.

Nakon toga delegaciju su posjetile i naselje Mlakve, lokaciju najbližu Čerkezovcu, gdje su počela istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana