Dragutin Škrebić, vršilac dužnosti direktora Inspektorata RS: Inspektori odgovorili svim zadacima

Danijela Bajić
Dragutin Škrebić, vršilac dužnosti direktora Inspektorata RS: Inspektori odgovorili svim zadacima

U situaciji koja je od nas zahtijevala da doslovno u toku noći reorganizujemo svoj rad, uz brojne nepoznanice na terenu, gdje su mjere Republičkog štaba donošene na dnevnom nivou, a naš zadatak bio da ih sprovodimo, smatram da su inspektori odgovorili svim zadacima.

Rekao je to u intervju za “Glas Srpske” vršilac dužnosti direktora Inspektorata RS Dragutin Škrebić, naglasivši da je zadovoljan urađenim na terenu.

GLAS: U protekla dva mjeseca planirane aktivnosti Inspektorata su obustavljene. Na koji način ćete nadoknaditi odstupanja do kojih je došlo?

ŠKREBIĆ: Vanredne mjere su rezultovale potpunom obustavom redovnog rada. Jasno je da godišnji broj kontrola neće i ne može biti izvršen u planiranom obimu. Nadamo se da jesen neće donijeti slične vanredne aktivnosti, a u toku prošle sedmice inspektori su organizovali povratak redovnim poslovima. I dalje je prioritet zaštita zdravlja stanovništva, zaštita potrošača, prava radnika, podrška domaćim poljoprivrednim proizvođačima i drugo. Rad ćemo organizovati u skladu sa procjenom rizika, aktuelnim dešavanjima na terenu, u zemljama regiona i zemljama sa kojima imamo uspostavljenu privrednu saradnju, prateći sve relevantne pokazatelje koji mogu uticati na rad naših privrednih subjekata.

GLAS: Poslovna zajednica ističe da inspektori treba da pomažu privrednicima da prevaziđu ovu krizu, a ne da odmah posežu za kaznama. Kakav je Vaš stav o ovom pitanju?

ŠKREBIĆ: Cilj inspekcije nije kažnjavanje, naročito imajući u vidu otežanu ekonomsku situaciju zbog ograničenja rada u proteklom periodu. Svrha inspekcijskog nadzora ne treba da bude represija. Manje propuste otklanjamo upravnim mjerama, ali teži prekršaji poput kršenja propisanih marži za određene namirnice ne mogu biti tolerisani i u takvim slučajevima smo kažnjavali trgovce u proteklim danima. Svaka tendenciozna zloupotreba treba biti sankcionisana na propisan način.

GLAS: Opštinski odbor Socijalističke partije u Tesliću objavio je Vašu kandidaturu za načelnika Teslića na predstojećim lokalnim izborima. Zašto ste se odlučili za taj korak?

ŠKREBIĆ: Zahtjev brojnih privrednika Teslića, kao i političara na lokalnom nivou bio je da se na to mjesto kandiduje neko ko će raditi u interesu građana i ko će pomiriti suprotstavljene interese koji su po mom mišljenju dominirali u proteklom periodu i nanijeli veliku štetu Tesliću. Moji sugrađani znaju koliko volim svoj kraj i koliko sam nastojao u proteklim godinama da doprinesem njegovom razvoju, privrednom i ekonomskom napretku. Iz vlastitog iskustva imam spoznaju šta je to što nedostaje u mojoj opštini da bi bila bolja i razvijenija te se nadam da ću uz podršku sugrađana dobiti priliku da realizujem neke bolje projekte.

GLAS: Kakve rezultate i čiju podršku očekujete?

ŠKREBIĆ: Rano je govoriti o rezultatima, ali je i sama kandidatura velika čast, s obzirom na to da sam cijeli životni vijek proveo u Tesliću, gdje sam i rođen. Na prvom mjestu očekujem podršku izvornih članova Socijalističke partije, SNSD-a, ali i drugih partija koje žele jedinstvo u Tesliću, a koje nam je nedostajalo prethodnih godina. Više nego ikada nam je potrebno rukovodstvo koje će odgovorno upravljati bogatim prirodnim resursima i sačuvati ih za buduće naraštaje. Građani Teslića najbolje znaju kakva je situacija trenutno. Imali smo krizu u radu Skupštine, kao i inicijativu za smjenu načelnika, što jasno govori o nagomilanom nezadovoljstvu stanovnika Teslića.

Predanost u radu

GLAS: S obzirom na to da obavljate dužnost direktora Inspektorata, jedne od ključnih kontrolnih institucija u Republici Srpskoj, mnogi su se iznenadili Vašom kandidaturom za načelnika opštine.

ŠKREBIĆ: Mjesto direktora Inspektorata je jako odgovorno i smatram da sam opravdao povjerenje koje mi je ukazala Vlada RS. U proteklim mjesecima radio sam predano i odgovorno, jer drugačije i ne znam. Tako će biti i dalje, sve dok budem na ovoj funkciji. Mjesto načelnika opštine Teslić, gdje živim sa porodicom, gdje su mi prijatelji i bliski saradnici, za mene bi bila prilika da direktno doprinesem svojoj zajednici i ostvarim ideje za koje smatram da bi unaprijedile kvalitet života građana Teslića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana