Donesena odluka o osnivanju Narodnog pozorišta u Istočnom Sarajevu

SRNA
Donesena odluka o osnivanju Narodnog pozorišta u Istočnom Sarajevu

ISTOČNO SARAJEVO/BANjALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je danas odluku o osnivanju Javne ustanove Narodno pozorište Istočno Sarajevo.

Do sada su Vlada Republike Srpske i grad Istočno Sarajevo uložili oko pet miliona KM za izgradnju i opremanje Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Ovom odlukom utvrđeni su djelokrug i način rada, organi upravljanja i rukovođenja, te ostala pitanja od značaja za djelatnost i poslovanje Pozorišta, a u skladu sa Zakonom o pozorišnoj djelatnosti.

Pozorišna djelatnost je veoma važan segment kulture i temelj svakog kulturnog i civilizovanog društva jer spaja prošlost sa sadašnjicom, povezuje različite civilizacije i trasira put u budućnost svakom civilizovanom društvu, navedeno je u saopštenju.

Osnivanjem Javne ustanove Narodno pozorište Istočno Sarajevo, Republika Srpska biće bogatija za još jednu republičku javnu ustanovu od značaja za razvoj i unapređivanje pozorišne djelatnosti u ovom djelu Republike, ali i šire.

Pozorište će obavljati poslove od opšteg interesa i značaja za Republiku Srpsku, a osniva se radi podsticanja razvoja i unapređivanja pozorišnog stvaralaštva i pozorišne djelatnosti.

Vlada jedala saglasnost da se potpišu posebni kolektivni ugovori za zaposlene u institucijama pravosuđa Srpske, u oblasti unutrašnjih poslova Srpske, u sektoru visokog obrazovanja i studentskog standarda Srpske, te za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture Republike Srpske.

Na sjednici je usvojena odluka o 16. emisiji obveznica Republike Srpske za izmirenje obaveza po osnovu materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih dejstava od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine kojom je obuhvaćeno potraživanje za 310 lica u iznosu od 3.299.834 KM.

Obveznice će biti emitovane 1. septembra sa rokom dospijeća od 13 godina od dana emisije, periodom odgode isplate glavnice od tri godine /uračunat u rok otplate/ i godišnjom kamatom od 1,5 odsto. Otplata glavnice /10 odsto/ i isplata kamate na neotplaćenu glavnicu vrši se jednom godišnje.

Nakon emisije vlasnici ovih hartija od vrijednosti imaju mogućnost da ih prodaju na berzi i odmah naplate potraživanje po tržišnoj vrijednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana