Domaći gosti spas za turizam

Milijana Latinović
Domaći gosti spas za turizam

BANjALUKA - Turizam u Republici Srpskoj, kojem zbog pandemije virusa korona prijeti kolaps, mogao bi oživjeti zahvaljujući vaučerima koje bi svi punoljetni građani koristili tokom ljetnog odmora na domaćim planinama, jezerima, u banjama i nacionalnim parkovima.

Po uzoru na susjednu Srbiju u kojoj je nekoliko desetina hiljada vaučera za odmor na domaćim destinacijama “planulo” za svega nekoliko dana, predstavnici Privredne komore RS i Područne privredne komore Banjaluka uputili su Vladi inicijativu da RS emituje pet miliona maraka vaučera te da se po 100 KM dodjeli svakom punoljetnom građaninu uz uslov da najmanje četiri dana provedu u hotelima na domaćim destinacijama.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže za “Glas Srpske” da je u turizmu zaposleno oko 14.000 radnika te da bi vaučeri za boravak u turističkim destinacijama Srpske sigurno pomogli da turizam izađe iz krize izazvane pandemijom virusa korona.

- Od polovine marta hoteli su prazni i pitanje je kada će imati prve goste. Cilj nam je da vaučerima stimulišemo građane da ove godine ljetuju u Srpskoj - rekao je Račić. Naglasio je da su vaučeri pomoć turističkim radnicima da prevaziđu krizu i vrate se svojim redovnim poslovima.

- To je svojevrsna pomoć za porodice tih radnika. Kada sve saberemo oko 50.000 stanovnika živi od turizma - pojasnio je Račić, naglasivši da će putovanje prema svjetskim turističkim centrima sigurno biti otežano ovog ljeta, a građani će morati da se testiraju i samo za te namjene četvoročlanoj porodici biće potrebno u prosjeku 800 maraka.

Račić kaže da bi, ako bi taj iznos plus dva vaučera od 100 maraka porodica iskoristila u Srpskoj, i republička kasa bila punija.

- Bez pomoći mnogi turistički centri završiće u stečaju - rekao je Račić.

Da će vaučeri oživjeti turizam saglasni su i u Turističkoj organizaciji RS koja realizuje kampanju “Voli Srpsku, osjeti Srpsku, doživi Srpsku”.

- Jedino je izvjesno da ćemo ovo ljeto moći da putujemo po svojim zemljama. Tokom prošlog ljeta Srpskom je putovalo 44.000 domaćih turista. Smatramo da bi vaučeri mogli doprinijeti da ta brojka na kraju ovog ljeta bude veća - istakla je direktorica TORS-a Nada Jovanović.

U pomoć Republike i podršku građana uzdaju se i u turističkim centrima.

Direktor Zdravstveno-turističkog centra “Banja Vrućica” u Tesliću Dragan Bogdanić ocijenio je da je ovo prilika da građani bolje upoznaju turističke bisere Srpske i pomognu da turizam stane na noge.

- Banjski turizam je veoma popularan, a s obzirom na to da je pitanje kada ćemo moći da ugostimo strance, jedina nada su nam domaći turisti. Vrijeme pandemije koristimo za uređenje kapaciteta kako bismo spremno dočekali goste - istakao je Bogdanić.

Direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović kaže da je ova inicijativa odlična te da ove godine sve nade polažu u domaće turiste.

- Otkazano nam je do sada oko 10.000 noćenja i godina će biti teška ako se stanovnici ne okrenu domaćim destinacijama, jer trošeći novac u svojoj zemlji jačamo ekonomiju i pomažemo turizam - rekao je Pavlović i dodao da trenutno uređuju smještajne kapacitete u Dolini heroja.

Sastanak

Goran Račić je istakao da je inicijativu Privredne komore RS i Područne privredne komore Banjaluka, koja je upućena Vladi Srpske na razmatranje, pozdravila predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

- Ovih dana razgovaraćemo sa predsjednicom i premijerom Radovanom Viškovićem u vezi sa konkretizacijom inicijative - kazao je Račić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana