Dom naroda BiH: Odbijen zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH

Kliks
Foto: Kliks

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas nije usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je jedan od 14 prioriteta Evropske komisije za članstvo u EU.


Predloženim zakonom, za koji je Ustavnopravna komisija Doma naroda dala negativno mišljenje, bilo je, između ostalog, predviđeno uspostavljanje nezavisnog, profesionalnog tijela za provođenje zakona i definisano na koja se lica primjenjuje sukob interesa.

Podršku delegata nije dobio ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, koji je također jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u u parlamentarnu proceduru uputilo je Vijeće ministara radi poboljšanja integriteta i omogućavanja efikasnijeg i transparentnijeg funkcionisanje pravosuđa i VSTV-a.

Danas je odbijen zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i odlučeno da se ovaj zakonski prijedlog razmatra po skraćenom postupku.

Predloženim rješenjima predviđa se povećanje plata vojnicima, policijskim i službenicima na nivou BiH sa najnižim koeficijentima.

Plate za više od 18.000 zaposlenih koji trenutno imaju mjesečna primanja niža od 1.500 KM, bila bi povećana za 100 do 140 KM.
Dom naroda donio je odluku da se u redovnoj proceduri razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim se predviđa ukidanje akciza na gorivo na period od šest mjeseci, uz mogućnost da Vijeće ministara taj rok produži za još tri mjeseca.

Prethodno su delegati odbili prijedlog Denisa Bećirovića da se današnji dnevni red, uz prethodno održavanje sjednice nadležne komisije, dopuni tačkama koje su skinute sa dnevnog reda, među kojima je i prijedlog o izmjeni zakona o PDV-u.

Za razmatranje ovih tačaka bili su i delegati Mladen Bosić i Zlatko Miletić.
Šef Kluba SDS-a, PDP-a i DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović rekao je da je iznenađen što su izmjene i dopune Zakona o PDV-u skinute sa dnevnog reda sjednice Doma naroda, te ističe da se jasno izbjegavalo da se ova tačka nađe na dnevnom redu.

"Smatram da je to neoprostivo i to je velika šteta", ocijenio je Šarović, koji je i predlagač jednog prijedloga izmjena i dopuna Zakona o PDV-a, koji je trebao da se razmatra na sjednici Doma naroda u drugom čitanju.
Šarović kaže da postoje političke snage koje smatraju da ne treba ići u tom pravcu i da ne treba rješavati jedan od segmenata krize.

On je napomenuo da je jasno da u budžetima ima viška novca koji je stvoren zbog povećanog uvoza i većeg carinskog opterećenja, ali i vijeće osnovice zbog poskupljenja živornih namirnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana