Dodik: Uskoro zvanični razgovori o problemu Trgovske gore

G.S.
Dodik: Uskoro zvanični razgovori o problemu Trgovske gore

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će uskoro uslijediti zvanični razgovori ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca i nadležnog hrvatskog ministra u vezi sa Trgovskom gorom gdje Hrvatska namjerava da skladišti radioaktivni otpad.

Dodik je rekao da će to biti rezultat njegove posjete Zagrebu, ali da ne može tvrditi kako će biti riješeno, već samo da je napravljen iskorak.

- Ovih dana će u nadležno hrvatsko ministarstvo biti primljen ambasador BiH koji do sada nije primljen o tom pitanju, a potom će biti i sastanak ministra Košarca koji je angažovan o ovom pitanju sa nadležnima u Hrvatskoj - rekao je Dodik novinarima u Novom Gradu.

Dodik je istakao da predstavnici opozicije ne znaju o kojim temama je razgovarano prilikom njegove posjete Zagrebu niti su o tome obaviješteni.

- Imali su priliku da nešto urade. Prva ozbiljna reakcija bila je u martu prošle godine kad sam kao predsjedavajući stavio ovu temu na dnevni red Predsjedništva i kad smo usvojili zaključak da je to neprihvatljivo, da tražimo da Hrvatska to ne radi, da tražimo razgovore o toj temi i ako to ne bude da se uspostavi proces međunarodne arbitraže - napomenuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, poslije toga je trebalo da nešto urade, ali nisu, pa gotovo da nije bilo nijednog zvaničnog sastanka o temi Trgovska gora.

Dodik je napomenuo da je njegova posjeta Hrvatskoj bila uspješna jer je hrvatskom rukovodstvu objasnio na koji način funkcioniše BiH.

- Sve izjave koje su dali govore da su to razumijeli. Kad se ta posjeta kapitalizuje, znači da smo uspjeli jednom političkom faktoru, važnom za položaj BiH, objasniti na koji način se ovdje dešava skrnavljenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i majorizacija ljudi. To je bilo primarno a onda smo razgovarali i o potrebi da se sastanu nadležni za Trgovsku goru - naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, hrvatski premijer Andrej Plenković je dao garanciju da će, kad bude završen most na rijeci Savi kod Gradiške, biti riješen i onaj dio koje je Hrvatska preuzela, put do Okučana, konekcija sa auto-putem Beograd- Zagreb.

- To su ozbiljni pomaci, taj most smo čekali 11 godina da bude završen a od otvaranja auto-puta imali smo situaciju da se od Gradiške ide starim putem - dodao je Dodik.

Dodik je zaključio da je nedavni sastanak sa državnim rukovodstvom Hrvatske bio dobar i uspješan s obzirom na to da je ona članica EU i da je veoma važno da bude uključena u rješavanje pitanja u BiH, jer je potpisnica Dejtonskog sporazuma.

On je naveo da problem nastaje kad situaciju u BiH tumače oni koji je ne razumiju, amabasadori stranih zemalja.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su u opštini Novi Grad u protekle četiri godine realizovani značajni infrastrukturni projekti, vrijednosti oko 20 miliona KM.

Dodik je najavio da će opština Novi Grad i dalje imati podršku za prioritetne projekte.

- Rukovodstvo opštine je prepoznalo prioritete i brine se jednako za sve dijelove opštine. Opština Novi Grad će i u narednom periodu imati podršku - rekao je Dodik novinarima u Novom Gradu.

Dodik je danas sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisom Pašalićem i načelnikom opštine Novi Grad Miroslavom Drljačom otvorio rekonstruisani most na rječici Japrici u mjestu Mala Novska Rujiška. Za ovaj posao, koji uključuje propuste i prilazni put, Ministarstvo poljoprivrede obezbijedilo je 100.000 KM,

Dodik je ukazao na značaj svih projekata koji se realizuju u vrijeme kada je pandemija virusa korona izazvala velike probleme.

- Ovaj projekat nije veliki ako se uzmu u obzir sredstva ali je značajan za mještane kojima će olakšati život i omogućiti bolju komunikaciju - naveo je Dodik.

On je naglasio da će u ovoj opštini, uz podršku republičkih institucija, biti asfaltirano još kilometar i po puta u nastavku od mosta koji je danas otvoren.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić je rekao da unapređenje poljoprivrede ne znači samo izdvajanje podsticajaja za poljoprivredne proizviođače.

- Svjesni smo da je potrebno ulaganje i u infrastrukturu na seoskom području i mi smo to prepoznali. Ovo je samo jedan od projekata koji je Ministarstvo podržalo u Novom Gradu - dodao je Pašalić.

Načelnik opštine Mirolsav Drljača rekao je da je rekostrukcija mosta bila neophodna s obzirom na to da je prilikom porasta rječice Japrice dolazilo do plavljenja putne komunikacije.

- Želimo da svi naši građani imaju nesmetan saobraćaj i mogućnost da u svako doba godine dođu do gradskog područja - naveo je Drljača i dodao da će u Novom Gradu ove godine biti realizovani infrastrukturni projekti vrijedni dva miliona KM.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana